@Mamsie: onderzoeken naar nadelen magnetron:
Uit een onderzoek, uitgevoerd door Japanse wetenschappers, is gebleken dat het opwarmen van melk, waar de magnetron toch heel erg vaak voor gebruikt wordt, een zeer negatief effect heeft op de voedingswaarde hiervan. Al na ongeveer 6 minuten opwarmen is bijna 40% van de vitamine B12 vernietigd en dus niet meer actief.
Een onderzoeksteam in Scandinavië heeft onderzocht hoe asperges zich gedragen in de magnetron. Ze hebben een hele duidelijke verlaging van het vitamine C gehalte waargenomen.
Deze zelfde wetenschappers deden ook tests met knoflook. Knoflook staat bekend om haar sterk kanker-remmende stof Allinase. Na 60 seconden in de magnetron, werd deze stof volledig uitgeschakeld. Weg voordelen!
In november 2003 is eenzelfde onderzoek gedaan naar Broccoli. Broccoli staat bekend om haar hoge gehalte aan antioxidanten, maar na verhitting in de magnetron, was dit gehalte met bijna 97% gereduceerd! Ter vergelijking: Bij stomen gaat er ongeveer 11% van de antioxidanten verloren. Overigens bleef het mineralengehalte in beide gevallen gelijk.
In Australië is onderzoek gedaan naar het opwarmen van moedermelk, dus afgekolfde melk, in de magnetron. Originele borstmelk staat bekend om haar essentiële ziekte remmende eigenschappen die de baby de beste start geven die je maar kunt bedenken. Door het opwarmen in de magnetron worden deze nagenoeg volledig teniet gedaan. Ook het vitaminegehalte was veel lager en de antilichamen in de melk waren vrijwel volledig verdwenen. Ook was het opvallend dat sommige aminozuren omgezet werden naar biologisch inactieve, en dus niet voedzame, stoffen. Sommige van deze inactieve stoffen zijn zelfs direct schadelijk voor het tere zenuwstelsel en de nieren van de baby.
Met name de kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en popcorn, worden vaak verpakt in plastic, wat volgens de gebruiksaanwijzing zo in de magnetron kan worden gebruikt. Maar vaak is dit toch niet het geval. Al in 1990 werd duidelijk bewezen dat er schadelijke stoffen vrijkomen van verpakkingen, ook al is aangegeven dat deze magnetron bestendig zijn. De vrijgekomen stoffen zijn onder andere Xyleen, Tolueen, Benzeen en Polyethyleentereftalaat (PET). Deze stoffen komen dus direct in je eten terecht! Het meest verontrustende wat vrij kan komen is de stof Bisphenol-A (BPA). Deze stof wordt verwerkt in heel veel plastic gebruiksproducten, zelfs in speciaal voor de magnetron bestemde plastic bakjes en schalen!
Een Amerikaanse (onafhankelijke) consumentenorganisatie komt er wel degelijk schadelijke straling vrij, ondanks het feit dat de American Food and Drug Administration zegt van niet. De verkochte magnetrons blijven dus straling lekken die onder de voorgeschreven maximale waardes ligt. Maar deze waardes zijn nog steeds ernstig genoeg om je zorgen over te maken. Het is dus af te raden om vlakbij de magnetron te gaan staan, en al helemaal niet door het raampje te turen om te kijken wat er in die doos gebeurt. Dit kan leiden tot staar in de ogen.
Het wordt nog ernstiger als het deurtje van de magnetron niet goed meer sluit. In dat geval wordt je lichaam direct blootgesteld aan de elektromagnetische golven, wat hele ernstige schade aan je organen kan veroorzaken. We spreken dan van de ‘magnetronziekte ‘die heel veel symptomen kent: Slapeloosheid, hoofdpijn, nachtzweten, duizeligheid, verminderde concentratie, verzwakking van het immuunsysteem, misselijkheid, lusteloosheid, veel dorst, vaak plassen etc. etc.
Een Russisch onderzoek toonde recent aan dat bij het verwarmen van alle soorten voedsel in de magnetron, kankerverwekkende stoffen worden gevormd. In vlees werd bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof D-Nitrosodienthanolamines gevonden. In melk en granen worden sommige aminozuren omgezet in kankerverwekkende stoffen, en werd bij het ontdooien van fruit vastgesteld dat Glycosiden en Galactosides beschadigd worden, en omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.
De Amerikaanse Trent Universiteit heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de invloed van magnetrons op het hart. Hierbij is de uitslag ronduit schokkend te noemen. Ondanks het feit dat alle onderzochte magnetrons voldoen aan alle eisen, heeft de lekstraling toch invloed op je hart. Dit betreft zowel de hartslag zelf, als het hartritme. Dit heeft te maken met de specifieke stralingsfrequentie van 2,45 Gigahertz, een frequentie die overigens ook gebruikt wordt door WiFi-routers…
De effecten van magnetrongebruik op de lange termijn zijn helaas nog steeds niet duidelijk. Sommigen beweren dat het allemaal maar een fabeltje is, en dat we ons niet zo druk moeten maken, anderen beweren het tegenovergestelde. De eerder genoemde Zwitserse voedingswetenschapper Hans Ulrich Hertel beweerde in ieder geval al in 1989 dat het gebruik van de magnetron wel degelijk effecten heeft op ons lichaam, ook op langere termijn. Volgens zijn conclusies is de voedingswaarde van eten uit de magnetron dusdanig laag, dat er op termijn problemen kunnen ontstaan zoals een té laag aantal witte bloedcellen, een te hoog cholesterolgehalte, vermindering van het aantal rode bloedcellen en nog een lange lijst met andere aandoeningen. Hoewel de onderzoeksmethode van de voedingswetenschapper twijfelachtig is door het beperkte aantal proefpersonen, is de wetenschap (later) toch wakker geschud door deze resultaten en is men zich ernstig zorgen gaan maken over de invloed van de elektromagnetische straling op het eten.
bron