|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Ik ben dol op rabarber! Gekookt als appelmoes en niet teveel suiker zodat het lekker zuur blijft.. Dan koelen tot bijna vriespunt. Heerlijk! Ik zal eens kijken of het verkocht wordt bij de Tesco.. |
|
MIADIA Oudgediende
WMRindex: 5.423 OTindex: 6.446
|
rabarber is fantastisch lekker maar hier in huis lusten ze het niet dus eet ik het maar weinig |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@MIADIA: Voor mij is het 4 jaar geleden toen ik een maandje bij mijn zus heb gelogeerd, die meid kookt precies als ons moeder, lekker! |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 45.472 OTindex: 94.222
|
@KhunAxe: Rabarber is heerlijk maar er moet wel een flinke dot suiker door. Dat is de reden dat ik nooit meer rabarber eet. Bovendien bevat rabarber oxaalzuur dat zich wil hechten aan kalk. En dát willen mijn botten weer niet missen. Erg jammer allemaal. |
|
MIADIA Oudgediende
WMRindex: 5.423 OTindex: 6.446
|
@Mamsie: mijn moeder zei altijd rabarber is lekker, maar dat krijtje toe zie ik niet zo zitten |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.536 OTindex: 7.901
|
Oeh! Rabarbervlaai! afbeeldingLaatste edit 14-01-2021 11:03 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Ik ben er van overtuigt dat 2x per jaar rabarber echt geen kwaad kan voor ons. En al helemaal niet als we suiker die geschikt is voor diabeten gebruiken |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 45.472 OTindex: 94.222
|
@KhunAxe: Suiker die geschikt is voor diabeten??? Zoetstof? |
|
De Paus Oudgediende
WMRindex: 13.459 OTindex: 19.434 S |
@Mamsie: Ik had een keertje Peijnenburg ontbijtkoek, gezoet met xylitol gekocht. Ja, omdat het in de aanbieding was Van Xylitol krijg je diarree en je huisdier gaat er dood aan.Ik ben er goed ziek van geworden. Ik kan het iedereen afraden. Veel suiker is dan wel niet zo gezond , maar die zoetstoffen zijn nog veel ongezonder Het is allemaal chemische rotzooi, ook xylitol dat zogenaamd uit berken wordt gemaakt. Dat kan wel zo wezen, maar de stof die uit berken wordt gewonnen wordt vervolgens aan heel onnatuurlijke chemische processen onderworpen, het is echt geen natuurproduct meer |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 50.719 OTindex: 90.299
|
@De Paus: interessant... Ik heb het wel eens gegeten, en nergens last van gehad. Uit jouw artikel: Uit onderzoek blijkt dat een mens het gebruik van 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd probleemloos kan volhouden.Voor honden is chocola ook slecht, dat is niet altijd maatgevend. Maar dat xylitol van genetisch gemodificeerde mais gemaakt wordt, is voor mij wel doorslaggevend: nee, liever niet. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Stevia is een plant waaruit suiker gewonnen wordt. Ik gebruik het als vervanger voor gewone suiker. Smaakt prima! SteviaIs Stevia gezond?'. Laatste edit 14-01-2021 12:53 |
|
nietmeer
|
De meeste zoetstoffen reageren in je lichaam helemaal nergens mee, en schijt je uit in precies dezelfde vorm als je ze binnenkreeg. Dat is even veel of weinig gezond als (schoon, hygiënisch) zand, of die korrel popcornmaïs die nooit gepopt is en die je ongewijzigd uitpoept. Volstrekt onschadelijk dus, maar dient ook geen enkel nut in je lichaam.
Sommige (waaronder xylitol) kunnen wel water opnemen en/of je darmen prikkelen, net zoals de voedingsvezels uit bruinbrood dat ook doen. Da's handig, dan poep je beter. Het enige verschil is dat xylitol dat sterker doet dan graanvezels, en bij grote hoeveelheden dus juist diarree kan veroorzaken. (Al moet je wel een ons gummiberen eten voor je daar wat van merkt)
Over huisdieren en zoetstoffen weet ik niks, behalve dat vleeseters weinig kunnen proeven van zoetigheid, en er veel dingen gevaarlijk zijn voor ons maar niet voor beesten en andersom. |
|
nietmeer
|
Overigens zou ik aan rabarber vooral ook een klein beetje baksoda toevoegen, dat neutraliseert het zuur. Dan is het minder naar aan je tanden en heb je minder zoetigheid nodig. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
wortel: Quote: '..dat neutraliseert het zuur..' Ik vind dat zuur juist erg lekker! |
|
nietmeer
|
@KhunAxe: je moet er ook niet teveel indoen[quote], slimmerik. Ik hou graag m'n tanden heel! |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 45.472 OTindex: 94.222
|
@KhunAxe: O ja, Stevia. Een keer gekocht en ik vond het niks. Ik gebruik helemaal geen zoetstof. En ik ben er al aardig aan gewend nergens suiker in en op te doen. Ook de paar oliebollen en appelbeignets heb ik zonder poedersuiker gegeten. Prima te doen. |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 50.719 OTindex: 90.299
|
wortel: klinkt alsof voor mensen die een moeilijke stoelgang hebben xylitol dus juist aan te raden is. @Mamsie: stevia heeft idd een raar smaakje, daar ben ik ook niet enthousiast over. |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 50.719 OTindex: 90.299
|
Quote wortel: baking soda neutraliseert het zuur. Dan is het minder naar aan je tanden misschien moet je scheikundige zijn om te weten hoe dat werkt, maar ik ben toch nieuwsgierig waarom...? Wat gebeurt er met 'het zuur' als je baking soda toevoegt? Laatste edit 15-01-2021 05:49 |
|
GMVersluis Oudgediende
WMRindex: 641 OTindex: 10.438
|
@allone: Als ik het goed heb onthouden; als Bakings soda in aanraking komt met een zuur dan ontstaan er klein gasbelletjes. normaal gebruikt om een baksel luchtiger te maken, beter te laten rijzen. |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 50.719 OTindex: 90.299
|
@GMVersluis: okay Alleen vroeg ik me af of en waarom dat zuur dan minder zuur wordt... |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.536 OTindex: 7.901
|
@allone: Daar hoef je geen scheikundige voor te zijn. Natriumbicarbonaat is basisch (pH ± 8,3) en het neutraliseert dus zuur. |
|
GMVersluis Oudgediende
WMRindex: 641 OTindex: 10.438
|
@allone: oh ja, Dat komt dus omdat het een reactie veroorzaakt. en daardoor dus het zuur neutraliseert. |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 50.719 OTindex: 90.299
|
@venzje: @GMVersluis: okay, dat zei wortel ook al, dus waarschijnlijk doe ik alleen moeilijk.. neutraliseert betekent dat het natriumbicarbonaat met de zuurmoleculen reageert en ze zo verandert dat het geen zuur meer is?! Laatste edit 15-01-2021 07:55 |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.536 OTindex: 7.901
|
@GMVersluis: Krekt. Daar is zelfs een lemma over in Wikipedia dat ook leken als ik redelijk kunnen volgen. @allone: Zo simpel is het. Als grijs neutraal is en je hebt iets dat te zwart is, doe je er een beetje wit bij. Laatste edit 15-01-2021 08:00 |
|
GMVersluis Oudgediende
WMRindex: 641 OTindex: 10.438
|
afbeeldingoh, wat een klein plaatje. maar dit is ongeveer het idee. Het eerste is de bakingsoda de tweede het zuur. door reactie krijg je het gene na de = zout, koolsotdioxide en water. Laatste edit 15-01-2021 08:01 |
|