Danscafé Bonnefooi kwam er jarenlang onderuit, maar nu zijn de uitbaters toch echt de klos. Ze moeten 'danstaks' gaan betalen. De bijzondere lokale belasting kost de kroeg 40 cent per persoon per weekenddag.

Er werden door de gemeente gemiddeld 50 dansende mensen gezien in de Bonnefooi. Het café moet voortaan dus ongeveer 160 euro per maand betalen aan de 'danstaks'. En daar zijn de eigenaren allesbehalve blij mee. Zij hingen een sticker op met de tekst 'dansen verboden'. Uiteraard sarcastisch bedoeld.

"We dachten eerst dat het een grap was, maar het gaat blijkbaar om een oud reglement dat nu wordt toegepast", zei Nicolas Boochie van Bonnefooi tegen Bruzz.be. Marc Muylders van Horeca Brussel vindt dat de kroeg mazzel heeft gehad dat die tot nu toe altijd aan de taks ontsnapt is.

Boochie vraagt zich af wat eigenlijk precies dansen is. "Is je handen in de lucht gooien ook voldoende om als danser beschouwd te worden?", zegt hij. Ook de Van Dale geeft geen uitsluitsel. Dans wordt in het woordenboek beschreven als een 'ritmische beweging van het lichaam op de maat van de muziek'. Het is dus aan de functionaris in kwestie om te beoordelen wie er danst.

De gemeente legt uit waarom de belasting wordt geheven: "Overwegende dat de gewone danspartijen voor de Stad bijkomende uitgaven meebrengen, meer bepaald op het gebied van veiligheid, openbare rust en openbare orde en dat het bijgevolg gerechtvaardigd is een gedeelte van deze uitgaven te financieren door middel van een belastingreglement", is te lezen.
Foto