Wekenlang uitkijken naar pakjesavond. Het verlanglijstje staat vol met dat ene nieuwe boek, dat mooie shirt en die lievelingsfilm. Het zo gewenste item zit met pakjesavond echter niet tussen de cadeautjes. Een kater volgt. Ontvangers zijn cadeaus soms liever kwijt dan rijk en zetten ze te koop.

Ieder jaar presenteert online verkoopwinkel Marktplaats de top 5 met de meest ongewenste cadeaus. Gekscherend 'Sinternaast' genoemd. ,,Elk jaar zien we na pakjesavond een opvallende stijging in het aanbod van 'cadeau'-artikelen", stelt een zegsman van Marktplaats. In sommige categorieŽn stijgt het aanbod deze dagen met 15 tot 20 procent.

1. Computergames
Gamen, gamen en nog eens gamen. Voor veel jongeren is een computerspel spelen een grote hobby. Een computergame doet het met Sinterklaas dus altijd goed, wordt over het algemeen gedacht. Dit klopt echter niet altijd. Computergames staan op ťťn op de ranglijst van ongewenste sinterklaascadeaus.

2. Cdís en dvdís
Cdís en dvdís zijn nog altijd geliefd om te geven als cadeautje. Het is echter ook in trek om het weer te verkopen na Sinterklaas. Op Marktplaats staan honderdduizenden advertenties onder deze groep. Het van oorsprong Emmeloordse bedrijf merkt dat er in de dagen na pakjesavond een duidelijke stijging is van de verkoop.

3. Dameskleding, en dan met name jumpsuits
Opvallende binnenkomer dit jaar, zijn de jumpsuits voor dames. Veel gegeven, niet geliefd. Marktplaats merkt dat onder de kleding vooral de verkoop van jumpsuits dan erg toeneemt. De kans dat een broekpak geven met Sinterklaas in dank wordt afgenomen is niet heel groot volgens de gegevens van Marktplaats.

4. Boeken
De nieuwste Harry Potter, Judas van Astrid Holleeder en de biografie van Thomas Dekker vonden het vaakst de weg terug naar de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren. ,,Cruijff heb ik nog niet zien passeren, Harry Potter al zes keer en Judas vijf keer, samen met enkele kookboeken", vertelt de medewerker.

5. Herensokken
Weet je niets te geven voor de persoon waarvan je het lootje trok met Sinterklaas? Ongetwijfeld dat je dan hebt gedacht aan sokken. Ook sokken voor heren worden veel aangeboden op Marktplaats. Ook al was het zo lief bedoeld, de kast ligt toch vaak nog vol met sokken. Daar zit vast een luchtje aan.

De Sint is inmiddels weer naar Spanje vertrokken. Voor de kerst zijn deze cadeautjes af te raden als je het een paar dagen later niet op Marktplaats terug wil vinden.