Het wordt vaak gezegd, maar is nu bewezen: geld maakt niet gelukkig. De Nationale Postcode Loterij verrichte onderzoek onder ruim 1800 geluksvogels, die een prijs van meer dan 10.000 euro wonnen. Van die winnaars zegt 70 procent niet gelukkiger te zijn geworden door de loterij.
Heel bijzonder: van de 61 respondenten die meer dan een miljoen euro wonnen antwoordt zelfs 74 procent dat het geluksgevoel niet is toegenomen na de financiële klapper. Onder de 'miljonairs' geeft 84 procent aan dat het winnen van de loterij ze wel meer vrijheid heeft gegeven. Bij de winnaars van de lagere bedragen is 43 procent het daar mee eens.
Het is voor de eerste keer dat de loterij zo'n winnaarsonderzoek heeft uitgevoerd. Hoe mooi en welkom de meevaller ook is, het leven blijft voor de loterijwinnaars grotendeels hetzelfde na hun geluksdag. 93 Procent is hetzelfde aantal uren blijven werken (51 procent onder de miljonairs). Slechts 2 procent stopt geheel met werken, bij de mensen die meer dan een miljoen wonnen ligt dat percentage op 15. Bijna driekwart van alle winnaars koopt geen nieuwe auto, 88 procent geeft niet meer geld uit aan vakanties, een even grote groep gaat ook niet vaker uit eten.
En als ze in de kroeg komen geven de meeste loterijwinnaars ook niet vaker dan voorheen een rondje (93 procent) of een traktatie op het werk (45 procent). Bijna niemand (98 procent) heeft een schoonmaker in dienst genomen nadat het lot ze zo gunstig gezind was.
Wat de prijswinnaars wel met het geld doen? Vooral cadeau's geven of geld schenken aan familieleden en vrienden. Een kwart geeft hier de eerste gewonnen euro's aan uit, 30 procent doet dat later.
Opvallend: de winnaars van een miljoen euro of meer geven hun eerste geld minder vaak aan hun naasten (21 procent). Hun eerste uitgave als miljonair is vaker een auto (26 procent). Deze groep mensen krijgen vanuit de Nationale Postcode Loterij professionele begeleiding bij het inrichten van hun nieuwe leven.
,,De bevindingen van dit onderzoek stroken volkomen met mijn eigen ervaringen uit de afgelopen decennia,'' oordeelt 'winnaarsbegeleider' Bea Post van de loterij. ,,Veel mensen kunnen het nauwelijks geloven, maar juist als er zoiets ingrijpends gebeurt als het winnen van een miljoen willen winnaars zo veel mogelijk vasthouden aan het leven dat ze gewend zijn.''