Een man die van Mount Lipallian in Canada skiede, mag van geluk spreken dat hij zijn actie nog kan navertellen. Toen hij opzettelijk een lawine in het nationale park Banff veroorzaakte, donderde de gigantische sneeuwlaag vlak onder zijn voeten naar beneden.

De website Snow Brains meldt dat er de laatste week in dit gebied ontzettend veel sneeuw uit de lucht viel, met een laag van 40 cm op de bergtoppen tot gevolg. Wat het risico op een lawine erg groot maakt. Daarom lokken ervaren skiërs 'gecontroleerde' lawines uit op gevaarlijke punten. Deze man spotte zo'n risicovolle plek in de opperste laag sneeuw vlak naast een uitstekende rots.

Hij besloot een zogenaamde 'ski cut' uit te voeren, een vaak toegepaste tactiek van ervaren skiërs. De bedoeling is dat je een lawine uitlokt, maar waar je nog wel controle over hebt. Je doet het wanneer je voldoende snelheid hebt met een veilige plek in het vizier waar je naar kan vluchten.

In theorie kun je dan ontsnappen als er een lawine ontstaat, omdat je toch sneller en in een andere richting dan de donderende sneeuwmassa gaat. Maar deze skiër zei achteraf dat hij veel geluk heeft gehad, omdat de laag sneeuw al onder zijn skies loskwam, veel sneller dan verwacht.
Filmpje