Vlakbij een wak staat een zesjarig jongetje stokstijf stil op het ijs van kindcentrum het IJzeren Kind in het Brabantse Hintham. Brandweerlieden brengen hem in veiligheid op het droge. Vanaf het balkon van zijn flat maakte Bert van Dalen er een filmpje van. Via Facebook is dat inmiddels ruim een miljoen keer bekeken. ,,Het is mijn eerste filmpje. Ik sta er echt van te kijken dat er zoveel mensen naar hebben gekeken'', zegt Van Dalen.
De vader van het kind is niet zo enthousiast over de opnamen. ,,Ergens is het een aantasting van de privacy. Maar het is wel goed dat de politie en de brandweer nu eens positief in het nieuws komen'', zegt de inwoner van Den Bosch die niet met naam en toenaam in de krant wil. Ook de naam van zijn zoontje wil hij niet verklappen. ,,Maar ik ben wel heel erg trots op hem.''
Zoals zoveel kinderen ging zijn zoontje zaterdagmiddag sleeën op het dunne laagje sneeuw dat 's nachts was gevallen. Het jongetje zat achter zijn veertienjarige zusje op de slee en gleed vanaf een heuveltje richting zandwinplas. Het meisje wilde bij het bevroren water vandaan blijven en probeerde een bochtje te maken. Maar dat ging helemaal mis, want het touwtje schoot uit haar handen.
,,Ze sprong van de slee en zei dat mijn zoontje dat ook moest doen. Maar hij bleef zitten en belandde op het ijs. Hij kon niet meer terug omdat het ijs veel te dun was'', zegt de vader. Zijn zusje en een inmiddels toegesnelde vrouw adviseerden het jongetje om te blijven staan tot de hulpdiensten er waren. ,,Dat heeft hij heel goed gedaan.''
De KNSB waarschuwt voor het lopen of schaatsen op potentieel te dun ijs. De schaatsbond raadt aan om nooit alleen het ijs op te gaan en om ook tijdens het schaatsen de staat van het ijs goed in de gaten te blijven houden. ,,Let op kleurveranderingen, randen en scheuren in het ijs. Wees alert op windwakken, dichte mist en overhangende takken. Let ook op het stuk ijs aan de waalkant: dat is vrijwel altijd zwakker, vooral de kant waar de zon op schijnt.”
Sta je eenmaal op het ijs, dan is het belangrijk dat je voldoende beschermingsmiddelen bij je hebt. ,,Neem altijd een stuk touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje mee”, benadrukt de bond. ,,Het kan zomaar voorkomen dat je iemand in nood zult moeten helpen. Neem daarom ook een voldoende uitgeruste EHBO-set mee en draag goede hoofdbescherming, zeker bij felle kou.”