Amerikaanse en Indiase wetenschappers zeggen dat een mysterieuze ziekte die meer dan 100 kinderen per jaar in Noord-India gedood heeft, werd veroorzaakt door het eten van lychees op een lege maag. Al ruim twintig jaar lang kregen ogenschijnlijk gezonde kinderen in de regio Bihar plotselinge aanvallen en verloren ze het bewustzijn.
Bijna de helft overleed, tot verbijstering van hun artsen.
Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, blijkt nu dat ze werden vergiftigd door het eten van fruit.
Het merendeel van de slachtoffers waren arme kinderen in de belangrijkste lychee producerende regio van India, die de vruchten die op de grond in boomgaarden waren gevallen hadden opgegeten, aldus het tijdschrift.
Lychees bevatten giftige stoffen die het vermogen van het lichaam om glucose te vormen aantasten. Dat was extra funest bij jonge kinderen van wie de bloedsuikerspiegel al laag was, omdat ze niet meer gingen eten.
Ze werden 's nachts schreeuwend wakker met stuiptrekkingen en ze verloren het bewustzijn als gevolg van een acute zwelling van hun hersenen.
Bij het onderzoek van zieke kinderen, die tussen mei en juli 2014 in het ziekenhuis van Muzaffarpur werden opgenomen, werd een link gelegd naar een uitbraak van de ziekte die een zwelling van de hersenen en stuiptrekkingen bij kinderen in het Caribisch gebied had veroorzaakt.
Die uitbraak werd veroorzaakt door de ackee vrucht, die hypoglycine bevat, een giftige stof die lichaam verhinderd om glucose te vormen. Tests toonden daarna aan dat lychees ook hypoglycine bevatten.
Dit heeft ertoe geleid dat ambtenaren van Volksgezondheid de ouders zijn gaan voorlichten, zodat ze ervoor zorgen dat jonge kinderen 's avonds een maaltijd krijgen en dat ze het aantal lychees die ze eten beperkt houden.
Kinderen die verschijnselen vertonen die met de uitbraak van de ziekte gepaard gaan, moeten snel worden behandeld voor hypoglykemie, of lage bloedsuikerspiegel, zo hebben de ambtenaren gezegd. Het aantal gemelde gevallen van de ziekte is sindsdien gedaald van honderden per jaar tot ongeveer 50, aldus de New York Times.