Voetballers met een Afrikaanse afkomst hebben twee keer zoveel kans om een gele of rode kaart te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek in BelgiŽ.

Onderzoekers van de KU Leuven analyseerden gegevens van 530 spelers die voor de A-ploeg uitkwamen. In de studie werden drie categorieŽn voor afkomst gebruikt: wit, zwart-Afrikaans en anderskleurig.

De conclusie: zwart-Afrikaanse spelers hebben twee keer zoveel kans om een kaart te krijgen dan witte spelers. Er is overigens niet gekeken of de kaarten terecht waren, schrijft VTM. De cijfers zijn ook nog per type speler te bekijken. Dan valt op dat vooral Afrikaanse aanvallers maar liefst vier keer zoveel rode of gele kaarten krijgen.

Er zijn relatief ook meer zwarte aanvallers en weinig zwarte doelmannen, blijkt uit de studie. "Zwarte spelers in een uitvoerende rol die kracht en snelheid vereist, witte spelers op leidinggevende posities: we blijven die rolverdeling zien", zeggen de onderzoekers tegen VTM.

In het Belgische voetbal zijn zwarte spelers oververtegenwoordigd. 25 procent van de voetballers is van Afrikaanse afkomst, terwijl dat in heel BelgiŽ maar 2 procent is.

Het onderzoek heeft alleen betrekking op Belgische voetballers. Het is onduidelijk of hetzelfde geldt in het Nederlandse voetbal.