@Balderic: Je punt dat er geen rassen bestaan is zeer goed verdedigbaar. Genetische verschillen zijn tussen negers onderling groter dan tussen negers en blanken. (bron genographic project).
Etnisch profileren is in mijn ogen niets anders dan het gebruik (misbruik) maken van de eigenschappen van de verschillende bevolkingsgroepen.
Je punt "rode auto's rijden harder omdat de meeste raceauto's rood zijn" snijdt, imho geen hout.
Als statistisch gesproken de meeste raceauto's rood zouden zijn zou ik als ik een raceauto moest kiezen zonder verdere informatie inderdaad voor een rode gaan. Ik zou dan een kans van bijvoorbeeld 70/30 om een raceauto te treffen. Dit is wel niet wat jij beweert, maar komt wel dicht in de buurt wat ik bedoel.
Huidkleur heeft inderdaad geen invloed op prestaties. Als ik terugkom van een maand in de tropen loop ik echt niet harder. eerder langzamer.
Huidkleur is één van de kenmerken van wat we doorgaans een ras noemen. Er zijn nog andere.
@Lennox: heeft er een aantal genoemd.
Als bepaalde prestaties mogelijk rasgerelateerd zijn, zou het dom zijn daarnaar niet te selecteren. Tenslotte worden bijvoorbeeld basketballers geselecteerd naar o.a. lengte. Klaarblijkelijk is ook dat rasgerelateerd, want in de Amerikaanse basketbalcompetitie loopt een onevenredig aantal zwarten in de rondte.
Het blijft natuurlijk de vraag of dit inderdaad een raskenmerk is of dat dit andere oorzaken heeft.
Mijn punt is nu juist dat dit nog steeds onbekend is. Daarvoor weten we nu eenmaal te weinig af van oorzaak en gevolg in de genetica.
Als negers harder lopen omdat ze vroeger (als groep) vaker achter de broek zijn gezeten, dan is dat geen raskenmerk. Je kunt deze mensen daarop echter wel selecteren. Iets dat bijvoorbeeld met hardlopen gebeurd (Kenianen, Ethiopiërs en marathons).
Als negers om wat voor reden dan ook beter zijn in het aanvalsspel en blanken beter in speloverzicht zou het dom zijn om daar geen rekening mee te houden. Of dit inderdaad het geval is, is een zaak van de spelers en hun trainer.
Ik kan daarover geen oordeel vellen. Maar om vanaf de zijlijn te gaan roepen dat dit niet in de haak is omdat dit niet strookt met politiek correcte ideeën gaat mij ook weer iets te ver.
Tenzij er overtuigend bewijs komt dat prestaties (statistisch) niet rasgerelateerd is, ben ik geneigd dit over te laten aan mensen met een grotere deskundigheid dan ik (de trainers)
Verder:
als er geen wetenschappelijk bewijs is, en dan maar aannemen dat het dan wel zo (of iets) zal zijn is natuurlijk een vreemde redenatie. Inderdaad. Dat was dan ook niet wat ik beweerde. Ik beweerde dat als er geen wetenschappelijk bewijs is, we het niet weten
Laatste edit 04-03-2017 15:22