Ze knuffelt wel, maar heeft geen seks. Juul [36] voelt geen enkele seksuele aantrekkingskracht voor anderen: niet voor mannen en niet voor vrouwen. Aseksualiteit is een geaardheid waar nog altijd een taboe op rust. "Mannen in mijn omgeving negeren me sinds ze het weten."
Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking is net als Juul aseksueel. Dat is in totaal een flinke groep mensen, maar zij krijgen vaak geen erkenning. "Seks wordt gezien als zo'n basic onderdeel van de natuur. Ieder mens is een seksueel wezen. Daarom wordt er niet gepraat over aseksualiteit."
Professionals in de gezondheidszorg dachten lang dat het een lichamelijke of geestelijke afwijking was, maar het is een geaardheid waarmee je geboren wordt. "Pas in 2014 werd aseksualiteit in de zorg niet langer gezien als een stoornis of aandoening. Ter vergelijking: homoseksualiteit werd in 1974 al van die lijst gehaald."
Juul maakte zelf ook mee dat zorgverleners haar wilden 'genezen'. "In mijn tweede relatie ging ik naar een seksuoloog. Die zei: je moet seks toch proberen, het spannend maken, speeltjes gebruiken. Veel zorg is gericht op: heb seks, in plaats van op: geen seks hebben, is ook goed. Daar valt nog veel te winnen."
Vooral jongeren hebben veel moeite met een aseksuele geaardheid, zegt Juul. "Jongens en meisjes worden op een gegeven moment seksueel actief. Ze gaan roddelen en kletsen over hoe knap anderen zijn. Als jij je daar totaal niet voor interesseert, kun je er behoorlijk verloren en eenzaam bijlopen."
Daarom vindt ze het heel belangrijk dat seksuele voorlichting verandert. "Die gaat nu over: Hoe heb je seks? Met wie heb je seks? Hoe vrij je veilig? Maar nooit seks willen, komt in de voorlichting niet voor. Het is belangrijk dat jongeren leren: er is een vierde geaardheid. Als je op niemand valt, ben je niet afwijkend. En je bent niet alleen."
Juul gaat relaties met mannen of vrouwen niet uit de weg. "Ik vind het nu wel prettig om single te zijn, maar als ik iemand tegenkom die ik leuk vind en met wie het klikt... Hij of zij moet dan wel heel begripvol zijn, of zelf ook aseksueel zijn. Ik ga geen seks hebben, daar word ik ongelukkig van. Dat compromis ga ik niet meer sluiten."