De ongeneeslijk zieke Emma Post mag het geld dat een voor haar opgerichte stichting verzamelde, niet gebruiken voor een medische behandeling. Dat bepaalde de rechtbank maandag.

Het geld is bedoeld voor haar begrafenis en niet voor de behandeling, oordeelde de rechter.
De dertigjarige Utrechtse heeft leverkanker en kon daarom geen uitvaartverzekering meer afsluiten. Een mooie begrafenis kon ze zich niet veroorloven, dus het leek er even op dat ze gemeentebegrafenis zou krijgen.
In oktober besloten vriendinnen een crowdfundingsactie op te zetten, waarmee ze de zesduizend euro op wilden halen die nodig waren voor de begrafenis die Emma verdient. Dat bedrag was in no-time verzameld. In totaal werd 55.564 euro opgehaald.

Nu er zoveel geld was opgehaald, wilde Emma dat graag gebruiken voor een bijzondere behandeling in België. De stichting Last Post, die het geld voor haar inzamelde, weigert daar echter aan bij te dragen. De stichting wil met het extra geld ook andere jongeren aan een waardige uitvaart helpen. Emma spande een kort geding aan.

Volgens de advocaat van de stichting zou het misleiding betekenen van de mensen die al geld voor een uitvaart hadden gedoneerd als Emma het nu voor haar behandeling gebruikt. De advocaat van Emma bracht daar tegenin dat alles al formeel bij de notaris was geregeld, en dat de statuten van de stichting zijn aangepast zonder Emma’s medeweten.

Omdat Emma door de rechter in het ongelijk is gesteld wordt ze volgens RTV Utrecht veroordeeld tot het betalen van 2740 euro aan kosten die de stichting door het kort geding heeft gemaakt. Of Emma in hoger beroep gaat is nog niet duidelijk.