Goed nieuws voor serveersters in de Canadese staat British Columbia. Zij hoeven niet langer verplicht hakken te dragen tijdens hun werk.

Volgens de regering is de hakkenplicht discriminerend en bovendien gevaarlijk, omdat je op hakken makkelijker uit kan glijden. Dat heeft de regering van British Columbia bekendgemaakt, meldt de BBC.

Ze vindt dat op de werkvloer schoenen de werknemer vooral in staat moeten stellen om veilig te kunnen werken. Met name in restaurants gelden in Canada vaak strikte kledingeisen voor vrouwelijke werknemers.

In British Columbia woedt al maanden een verwoed debat over de hakkenplicht. Een initiatiefwet heeft er nu uiteindelijk voor gezorgd dat werkgevers geen schoeisel met hakken mogen eisen van hun vrouwelijke employees.

Ook in Engeland is er discussie over kledingvoorschriften voor vrouwelijke werknemers. Aanleiding was receptioniste Nicola Thorp, die naar huis gestuurd werd omdat ze op platte schoenen op haar werk kwam.

Volgens de kledingvoorschriften van het bedrijf waar ze werkte mocht ze geen uitgroei hebben, moest ze haar make-up regelmatig bijwerken en moest ze hakken van 5 tot 10 centimeter dragen.

Ze startte een petitie en de Britse regering heeft al aangegeven te gaan onderzoeken of dit soort kledingvoorschriften in Engeland verboden kan worden.