Een ambulancechauffeur die zat te bellen en sms'en tijdens een rit met een ernstig zieke patiënt, is terecht ontslagen, oordeelde de rechter. De man, die vlak voor zijn preprensioen zat en nu een groot deel van zijn inkomen verliest, gaat in hoger beroep.
De ambulancechauffeur vervoerde in september 2015 een zieke patiënt naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Tijdens de rit belde hij - niet handsfree - met zijn vriendin, en stuurde uitgebreid berichtjes met zijn telefoon.
De echtgenote van de patiënt, die ook meereed, diende een klacht in bij de werkgever van de chauffeur, de GGD Zuid-Limburg. Volgens haar toonde de chauffeur door zijn gedrag geen respect voor hen, raakte hij bijna de vangrail en bracht hij hen in gevaar.
De GGD Zuid-Limburg ging vervolgens over tot strafontslag van de toen 57-jarige man. Omdat de chauffeur vlak vóór zijn functioneel leeftijdsontslag zat, kon hij fluiten naar een belangrijk deel van zijn prepensioeninkomen.
De chauffeur liet het er niet bij zitten, en stapte naar de Commissie voor bezwaarschriften. Die oordeelde dat het ontslag te streng was, maar die uitspraak legde de GGD naast zich neer. Daarop stapte de chauffeur naar de rechter. Uit een onlangs openbaar geworden vonnis blijkt dat de rechter de werkgever gelijk geeft.
De rechtbank Limburg in Roermond erkent dat de gevolgen voor de chauffeur groot zijn, maar vindt het ontslag niet disproportioneel. Volgens de rechter is alleen al het niet-handsfree bellen en sms'en ontslagwaardig.
Daarnaast berokkende de chauffeur reputatieschade aan de GGD, aldus de rechter. "De ambulancedienst is op deze manier in een zeer slecht daglicht gesteld, en het vertrouwen dat patiënten in de GGD stellen is ernstig geschonden."
De advocaat van de chauffeur, Jos Roose, zegt door de uitspraak 'onaangenaam verrast' te zijn. "Zeker omdat de Commissie voor Bezwaarschriften en twee voorzieningenrechters eerder oordeelden dat het strafontslag een onevenredig zware maatregel is. We gaan daarom zeker in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep."
GGD Zuid Limburg wil niet op het ontslag ingaan. "Wij doen nooit uitspraken over privépersonen. Dit is iets tussen ons en de chauffeur."