Aardappelen uit de ruimte zijn de meest recente culinaire rage in het superhippe commerciele hart van Shanghai. De aardappelen, Paarse Orchidee Drie, zijn ontstaan uit gemuteerde zaden aan boord van een Chinees ruimtevaartuig en worden gekenmerkt door een zoetige smaak en paarse kleur, zo meldde de Chinese krant Shanghai Daily maandag. Kweker Haikou Paarse Orchidee spreekt van een unieke kans om ruimte-aardappelen te eten en restaurants in Shanghai hebben de aardappelen op het menu staan voor Valentijnsdag, aldus de krant.
Medewerkers van het Chinese ruimteprogramma zeggen al verschillende soorten fruit en groenten te hebben gemuteerd door zaden bloot te stellen aan ruimtestraling, cabinedruk en gewichtloosheid. Chinese landbouwexperts zijn van mening dat planten die op een dergelijke manier zijn verbouwd, sterker en voedzamer zijn en zorgen voor hogere opbrengsten. Veel wetenschappers zeggen echter dat in gewone laboratoria gelijksoortige producten kunnen worden verbouwd.
Het Chinese ruimteprogramma is een bron van nationale trots voor de Chinezen en er zijn tot nu toe twee succesvolle bemande missies uitgevoerd. Verscheidene bedrijven hebben inmiddels rechten gekocht om een graantje mee te pikken.