De Spaanse ex-koning Juan Carlos heeft het bed gedeeld met duizenden vrouwen. Dat beweert een Spaanse historicus en oud-militair in een boek dat in september uitkomt. "Carlos wordt in het boek echt omschreven als een complete seksverslaafde", zegt correspondent Rop Zoutberg.
De schrijver, Amadeo Martínez Inglés, baseert zich op rapporten van leden van de geheime dienst van generaal Franco. "We weten uit het boek dat Juan Carlos, toen hij nog kroonprins was, uitgebreid gevolgd werd door de spionnen van Franco. Ze zeggen dat er in de periode dat hij in de kazerne in Zaragoza getraind werd zeker 332 seksuele ontmoetingen waren. Daar zijn allemaal rapporten over, daar kan de schrijver zich op baseren", vertelt Zoutberg.
Juan Carlos zou voor zijn huwelijk met Sophia al een losbandig leven hebben gehad en deelde volgens het boek in zijn tijd bij het leger en de universiteit de lakens met honderden vrouwen. Maar ook na het koninklijk huwelijk in 1962 ging de koning in rap tempo door. "Hij groeide op in de tijd van Franco. Na 1976, na Franco's dood, gaat de koning goed los. In die periode tot 1994 verslijt hij zo'n 2000 vrouwen", zegt de correspondent in het NOS Radio 1 Journaal.
Er zouden er nog velen volgen. De teller stokt in het boek op een totaal van 4786 vrouwen in een periode van bijna 60 jaar.
Carlos ging met de mooiste vrouwen uit binnen- en buitenland, vertelt Zoutberg. "Bekende en onbekende vrouwen, actrices en fotomodellen." Ook de Britse prinses Lady Diana wordt in het boek genoemd. "De vraag is of dat waar is hoor, er zijn wel verklaringen van Diana die zei dat ze zich zeer ongemakkelijk voelde in de nabijheid van de koning."
Weinig steun
De onthulling draagt niet bij aan het vertrouwen dat de Spanjaarden hebben in hun koningshuis, benadrukt Zoutberg. "Het Spaans koningshuis wordt een stuk minder gedragen dan bij ons. De steun is maar 52 procent."
Juan Carlos kwam in 2012 ook al negatief in het nieuws toen hij tijdens een olifantenjacht in Botswana zijn heup brak. Die jacht leverde hem felle kritiek op in eigen land en kostte hem onder meer zijn ere-voorzitterschap bij het Wereld Natuurfonds. "Het is heel dun ijs waar het koningshuis op staat. Ze kunnen zich dit niet permitteren."