Een gepensioneerd Nederlands stel blijkt verantwoordelijk te zijn voor de grootste drugsvangst ooit in het Noorse Bergen. De man (68 ) en vrouw (71) namen vanuit Denemarken de veerboot naar Noorwegen, waar de douane na aankomst 100 kilo cannabis vond in hun Volvo XC 90.

De drugs zat verstopt in geheime ruimtes onder de voorstoelen, achterbank en kofferruimte van de luxe SUV. Een speurhond rook de verborgen lading tijdens een routinecontrole van de douane, zo melden Noorse media. De recordvangst met een geschatte straatwaarde van 1,5 tot 4,7 miljoen Noorse kronen (zo'n 160.000 tot 500.000 euro) dateert al van 5 september maar werd pas vandaag bekendgemaakt in het belang van het onderzoek.

De politie vermoedt dat er meer mensen betrokken zijn bij de drugssmokkel en dat de Nederlandse pensionado's als koerier werkten voor een drugsbende. Dat vermoeden houdt onder meer verband met het feit dat het stel dit jaar al eerder in Noorwegen was: in april en juni.

De gesmokkelde drugs mag dan geen cocaÔne of heroÔne zijn, de politie neemt de zaak hoog op. ,,Dit is een zeer ernstige zaak. Er zijn zeer weinig zware drugsgebruikers die niet met cannabis zijn begonnen. Voor velen is hasj de poort naar de drughel. Een lading van deze omvang heeft een enorm verspreidingspotentieel. Daarom gebruiken we ook grote middelen in het onderzoek", zo verklaarde politie-advocaat Rudolf Christoffersen tegenover de media.
Nadat drugshond Tara de verborgen lading had geroken, werd het interieur van de Volvo XC 90 grotendeels verwijderd.
Nadat drugshond Tara de verborgen lading had geroken, werd het interieur van de Volvo XC 90 grotendeels verwijderd.

De vrouwelijke helft van het stel ontkent elke betrokkenheid bij de zaak. ,,Mijn cliŽnte wist naar eigen zeggen niets van de aanwezigheid van drugs in de auto. De wagen is volgens haar van haar echtgenoot maar die beschuldigt ze niet van de smokkel", zegt advocaat Bertil RÝnnestad tegen deze krant. Hij spreekt ook van een 'ernstige zaak' maar probeert zijn cliŽnte desondanks op korte termijn vrij te krijgen.

De politie steunt hem naar zijn zeggen. ,,Mevrouw is ernstig ziek, heeft al een operatie ondergaan in het ziekenhuis en verblijft in de ziekenboeg van de gevangenis. Details over de ziekte van mijn cliŽnte kan ik u omwille van privacyredenen niet geven maar ik kan u wel zeggen dat ze zo ziek is dat ze zich moet verplaatsen in een rolstoel."

Het stel is volgens de Noorse strafpleiter gepensioneerd en woont net over de Nederlands-Duitse grens in een plaats die hij om privacyredenen niet wil noemen. ,,Ik hoop dat mijn cliŽnte binnenkort kan terugkeren naar haar woonplaats en daar de ontwikkelingen in het onderzoek verder kan afwachten."

Zoals het nu lijkt, is de kans klein dat de Nederlandse vrouw nog deze maand vrijkomt. Haar aanhouding is met een maand verlengd, zegt advocaat RÝnnestad. Hij wil niks kwijt over de verklaringen van zijn cliŽnte over de komst van haar echtgenoot en zij naar Noorwegen.
Foto