In Malawi zijn zeker vijf mensen vermoord omdat ze zich zouden hebben gedragen als vampiers. Een boze menigte viel de slachtoffers aan, omdat ze ervan verdacht werden menselijk bloed te hebben gedronken voor magische rituelen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat persbureau Reuters heeft ingezien.

De geruchten over vampirisme zouden zijn ontstaan in buurland Mozambique. Dorpsbewoners in het zuiden van Malawi waren zo bang dat ze verscheidene wegen hebben afgezet om de 'vampiers' op te jagen.

De situatie werd zo gevaarlijk dat de VN medewerkers moest verplaatsen naar veilige delen in het Afrikaanse land. De overheid heeft een avondklok ingesteld om meer moorden te voorkomen. Inwoners mogen nu nog maar tien uur de straat op, tot 17.00 uur. President Mutharika stelt een onderzoek in naar de situatie, die hij verontrustend en afgrijselijk noemt.

Het is niet voor het eerst dat er onrust ontstaat in Malawi vanwege dit soort redenen. Veel inwoners van het land geloven in hekserij. In 2002 werden er ook al mensen aangevallen omdat ze vampiers zouden zijn.