Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij in virtual reality beelden van het rampgebied in Puerto Rico, dat door een orkaan werd getroffen, combineerde met vrolijke avatars en high fives.

De VR-tour was bedoeld om de mogelijkheden van Facebooks VR-tool Spaces te tonen. Zuckerberg schrijft dat hij wilde laten zien dat je met virtual reality aandacht kunt vragen voor belangrijke gebeurtenissen.

De livestream had kunnen bijdragen aan Facebooks samenwerking met het Rode Kruis bij de hulpverlening op Puerto Rico, dat zwaar is getroffen door orkaan Maria, aldus Zuckerberg. Maar de actie viel niet bij alle Facebookers goed: sommigen vonden het een smakeloze pr-actie.

Zuckerberg beseft dat de bedoeling van zijn demonstratie niet bij iedereen overkwam. "Nu ik sommige comments lees, besef ik dat dit niet duidelijk was en het spijt me voor iedereen die zich beledigd voelt", zegt Zuckerberg.

"Eén van de betoverende dingen van VR is dat je écht het gevoel hebt dat je ergens anders bent", zei Zuckerberg tijdens de presentatie. Met Spaces kun je samen met vrienden een plaats in VR bezoeken.

Kijkers zagen vervolgens hoe de glimlachende avatars van Zuckerberg en Rachel Franklin, hoofd social VR bij Facebook, over verwoeste gebieden op Puerto Rico vlogen en high fives uitwisselden.

Door orkaan Maria vielen er zeker 36 doden in Puerto Rico, maar het dodental kan nog veel hoger uitvallen. Veel ziekenhuizen hebben nog altijd geen elektriciteit. "Deze straat is echt overstroomd", constateerde Zuckerberg dan ook voor hij zich naar een aanmerkelijk fijnere plaats liet teleporteren: zijn woonkamer.
Filmpje