Het is een grote ergernis voor veel mensen: het verzetten van de klok. Maar misschien is het straks niet meer nodig.

Een groeiende groep leden van het Europees Parlement vindt de EU-regeling over het klokverzetten onnodig en gaat hierover een resolutie ter stemming brengen.

Verwacht wordt dat deze in december wordt gestemd en aangenomen. Dat betekent dat de Europese Commissie aan zet is en daarna de lidstaten het plan nog moeten goedkeuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruik maken van de wintertijd ofwel de standaardtijd.

Maar, voor het zover is zijn we zeker twee jaar verder, vertelt Kees Bos, woordvoerder van Europarlementslid Annie Schreijer - Pierik (CDA). Die meldt dat het Europarlement in ieder geval voorstander is van afschaffing.

In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen van het klokverzetten onderzocht. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op verlichting. Dit energiebesparende effect is echter omstreden. De beoogde energiebesparing zou volgens deze werkgroep niet wordt bereikt.

De maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok raamt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert, voor Duitsland op 60 miljard euro per jaar.

Op dit moment zijn er ongeveer zeventig landen die twee keer per jaar (zomer en winter) de klok verzetten. Duitsland was de eerste. Op die manier moest er tijdens de Eerste Wereldoorlog bespaard worden op kolen. Een dag later volgde Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft omdat het het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen, waaronder Nederland in 1977, aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren.

Er zijn ook landen waar zomertijd niet bestaat zoals Canada en Australië. In Finland wil een meerderheid van de bevolking een referendum over het onnodige klokverzetten. Verder is binnen Europa het thema vooral in Spanje een met regelmaat terugkerend onderwerp.

Spanjaarden zouden zelfs in de verkeerde tijdszone leven. Het land hoort geografisch gezien ook in dezelfde zone te zitten als Portugal en Engeland. Een parlementaire commissie pleitte daarom een paar jaar geleden al voor het permanent terugzetten van de klok.