Italiaanse ouders zijn sinds september verplicht om hun kind naar school te brengen en aan het einde van de dag weer op te halen. Als ze niet komen opdagen, zal de onderwijzer de politie inschakelen.
Want aan de nieuwe maatregel wordt niet getornd: vanaf dit schooljaar mogen kinderen tot veertien jaar oud het traject tussen school en huis niet meer zelfstandig afleggen. Honderden Italiaanse scholen hebben in een brief aan ouders gemeld dat zij niet langer juridisch verantwoordelijk willen zijn voor mogelijke ongevallen onderweg. En dus dragen zij die verantwoordelijkheid over aan ouders.
‘Wie in Italië kinderen onder de veertien jaar aan hun lot overlaat, kan tot vijf jaar cel krijgen,’ staat in de brief van de onderwijsinstanties. De scholen volgen hiermee een recente uitspraak van het Hof van Cassatie, waarin een school en het ministerie van Onderwijs aansprakelijk werden gesteld voor de dood van een scholier die vijftien jaar geleden werd geschept door een stadsbus in de buurt van haar school.
Ouders reageren woedend op de nieuwe maatregel. Het combineren van werk en ouderschap is nu al lastig zat, zeggen zij. En dat geldt in het bijzonder voor tweeverdieners. Want zij hebben net al een bijzonder zware tijd achter de rug: in Italië duurt de zomervakantie voor kinderen liefst drie maanden, en dat betekent veel extra geregel.
Bovendien, zeggen critici, worden met de maatregel Italiaanse kinderen, die toch al bekendstaan als verwende moederskindjes, er niet zelfstandiger op. Volgens een onderzoek zou in Italië slechts zo’n 7 procent van de kinderen alleen naar school gaan. In Duitsland en Engeland zou dat 40 procent zijn.