Er is grote verontwaardiging in Dinteloord over ‘de 25 chocoladeletters van Miep’. Miep is Miep Broeren (70), een bekende vrijwilliger in het dorp. Vlak voor Sinterklaas regelde ze 25 chocoladeletters voor de gehandicapten van Stichting Dag- en Woonvoorzieningen (SDW) in Dinteloord. Maar de traktatie bereikte de gehandicapten nooit.

“Ik heb de letters vlak voor Sinterklaas afgegeven. Maar een paar dagen later belde mijn dochter me op. Ze vertelde dat de 25 gehandicapten de letters nooit hebben gehad. Het personeel had de letters onderling verdeeld. Het is een grote schande”, zegt Miep.

Miep ging vervolgens zelf verhaal halen bij de stichting. “In de kantine zat een mevrouw en die zei dat de gehandicapten de letters niet meer nodig hadden. En dat in goed overleg besloten is om de letters te verdelen onder het personeel. Ik heb gezegd dat ze een aso is.”

'Laat die bloemen maar ergens anders'
Excuses leken er niet lang daarna toch te komen. “Ze hebben mijn dochter opgebeld want ze wilden hun excuses aanbieden met een bosje bloemen. Mijn dochter heeft gezegd dat ze mij even moesten bellen, maar ze hadden geen trek om het nog een keer uit te leggen. Toen heeft mijn dochter ze verteld dat ze die bloemen ergens anders konden laten.”

Ondertussen krijgt Miep bijval uit heel Dinteloord. Lokaal politicus Tim Huisman roept mensen op zijn Facebookpagina zelfs op om cadeau-ideeën te bedenken, zodat Miep tijdens kerst een presentje krijgt. "Maar dat hoeft allemaal niet van mij hoor”, zegt ze. “Maar ik ben blij dat Dinteloord achter me staat.”

Een woordvoerder van de stichting laat weten dat ze heel blij waren met het gebaar van Miep. "Een medewerkster heeft ze in ontvangst genomen. Ze wist niet dat dit zou gebeuren, dus daarna heeft ze overlegd en hebben we als stichting besloten om ze niet uit te delen. Dat komt omdat een aantal mensen die hier wonen op dieet zijn. En we willen niet de één wel een letter geven en de ander niet."

Wel vindt SDW dat ze Miep hadden moeten bellen over de beslissing. "Het was een verkeerde inschatting van ons om dat niet te doen. Maar het is een weloverwogen beslissing geweest om de letters niet aan de gehandicapten te geven en ze uiteindelijk te verdelen onder het personeel."