Ze heeft zeven zeldzame hartafwijkingen, lijdt aan scoliose, ligt 's nachts aan het zuurstof en krijgt sondevoeding. Maar de 19-jarige Daphne Klaver uit Rijssen (Overijssel) is een doorzetter.

Een medisch wonder. Zo noemen de artsen haar. Eigenlijk zou ze niet ouder kunnen worden dan 3 jaar, zo was de verwachting van de specialisten destijds. Maar Daphne Klaver is inmiddels 19 jaar en kruipt lachend achter het stuur van haar eigen witte (rolstoel)bus. Het kenmerkt haar karakter: ijzersterk, vastberaden, een doorzetter.

Binnenkort mag ze het voertuig besturen. Tenminste, zodra ze haar rijbewijs heeft gehaald dankzij een gift van de VriendenLoterij. Ze kijkt ernaar uit. ,,Want het betekent vrijheid. Niet meer afhankelijk zijn van anderen als ik ergens naartoe wil. Niet meer vragen of iemand mee wil rijden, me weg wil brengen of wil ophalen."

Bij haar geboorte leek Daphne eerst heel normaal. Maar ze huilde niet en ze dronk ook niet. Aanvankelijk kreeg haar moeder de mededeling dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. ,,Maar in het ziekenhuis in Hengelo hoorde dokter Bakker een hartruisje. Eigenlijk hadden ze dat al op een echo moeten zien. Ik werd overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen. Ik was nog geen 3 weken oud toen ik daar mijn eerste hartoperatie kreeg."

De kleine Daphne bleek maar liefst zeven zeldzame hartafwijkingen te hebben. Eigenlijk zit haar hart op de kop, de hartkamers en boezems zijn omgedraaid, ze heeft maar één hartklep en zo'n beetje alle longslagaders zitten andersom. ,,Daarom is een harttransplantatie ook niet mogelijk", weet haar moeder Angela Brunsveld. ,,Ze is de enige met zo'n afwijking in Europa."

Ze is inmiddels zo'n vijftien keer geopereerd. Na twee hartstilstanden heeft ze een pacemaker. Bovendien ligt ze 's nachts aan het zuurstof en krijgt ze sondevoeding. Ook heeft ze een scoliose, een rugafwijking. Toch is dat geen reden voor zelfmedelijden. ,,Ik wil niet neergezet worden als het zielige meisje uit Rijssen."

Dat is ze ook niet. Daphne werkt gewoon. Ze doet drie ochtenden in de week licht administratief werk bij Volker Wessels. Verder doet ze dingen die andere meiden van 19 jaar ook doen: lekker winkelen, kletsen met vriendinnen en uitgaan.
Foto