Het Britse St Mary’s College in Wallasey is onder vuur komen te liggen nadat het de muur tussen de meisjestoiletten en de hal liet verwijderen. Iedereen heeft vanuit de gang nu zicht op de toiletten en wie er naar binnen en buiten gaat.

De hokjes zijn ook te zien vanuit zeker één klas en worden in de gaten gehouden door een camera. Doel is om spijbelen en roken op school tegen te gaan. Heel wat ouders zijn tegen de situatie en houden zelfs hun kinderen thuis.

,,Het maakt kinderen bang en geeft ze een onveilig gevoel”, is een veelgehoord geluid onder ouders. Tara Hodgson Jones, die twee kinderen op de school heeft, zag de nieuwe toiletten op een ouderavond en trok aan de bel. Ze vertelde de Britse krant The Independent dat ze haar dochter niet meer naar school laat gaan, hoewel die bijna haar laatste jaar achter de rug heeft, net als haar zus en enkele buurmeisjes. ,,Volgende week willen ze hetzelfde doen met de toiletten bij de jongens. Als dat gebeurt, houd ik mijn zoon ook thuis”, zegt ze.

De vrouw sprak er een leraar over aan, maar die verwees haar door naar de directie. Vandaag heeft de vrouw daar een afspraak. ,,Als je spijbelen, pesten en roken wil aanpakken, zijn er andere manieren”, zegt ze. ,,Mijn dochter werd enkele jaren geleden getreiterd en dat gebeurde in de klas, in de kantine en op de speelplaats. Denken dat het niet meer zal gebeuren door open toileten te maken, is dom. Tegen roken kan je trouwens een rookalarm installeren en tegen spijbelen matglazen wanden voor de klas. Dan kan je het zien als er iemand voorbij wandelt.”

In de krant Liverpool Echo noemt een andere ouder de maatregel 'absoluut walgelijk'. ,,Ze hebben duidelijk geen rekening gehouden met wat meisjes in hun puberteit doormaken. Het is vreselijk dat er maar één deur is voor privacy en dat ze niet de extra bescherming hebben van een ruimte voor ze weer in de gang staan. Onaanvaardbaar.”

Ook op Twitter klinkt kritiek: ,,Mijn dochter kwam de afgelopen twee dagen thuis van school en is geschokt. Ze zegt dat er geen privacy meer is”, klinkt het onder meer. Iemand anders neemt het dan weer op voor de school. ,,Mijn dochter volgt er les en ik zie het niet als iets slechts. Ik geloof dat het de veiligheid ten goede komt en snap niet waarom iedereen er zo veel problemen rond maakt.”

De school zelf heeft nog niet officieel gereageerd op de ophef.
Foto