SCHARENDIJKE - Het zijn Duitse toeristen; die flamingo's in het Grevelingenmeer. Ze komen in oktober en vertrekken in april. Dat vertelde boswachter William van der Hulle tijdens Roze Zondag in het informatiecentrum op de Brouwersdam.
Bij het haventje van Battenoord op Flakkee, overwinteren ongeveer zestig flamingo's. De trekvogels broeden in natuurgebied Zwillbrocker Venn, bij Groenlo net over de Duitse grens. Het zoete water van dat moeras bevriest 's winters waardoor de vogels hun voedsel gaan zoeken in de zoute Grevelingen. Tot voor zes jaar overwinterden ze op het zoet geworden Volkerak, maar na drie strenge winters verkasten ze naar Flakkee.
Van der Hulle ontkrachtte zondag verschillende fabels. De bekendste gaat over garnalen. ,,De roze kleur zit bij de vogels in hun genen en is vermoedelijk ontstaan door eeuwenlang algen eten. Garnalen worden pas roze als je ze kookt. En voor zover mij bekend koken flamingo's hun eten niet."
Flamingo's zijn ook geen tropische vogels. Ze komen al eeuwenlang voor in Nederland en kunnen goed tegen de kou. En natuurlijk is het dan een kind dat vraagt waarom flamingo's op één been staan. Van der Hulle: ,,Ze wisselen dat af. Terwijl ze op het ene been staan, houden ze het andere onder een vleugel warm."
Zwanen zijn monogaam, flamingo's niet. ,,Ze zoeken elk jaar een nieuwe partner en zijn daarbij niet kieskeurig", vertelt de boswachter. ,,Je hebt de Caraïbische flamingo, de Europese en de Chileense. In onze kolonie zat een Caribisch vrouwtje dat van elke soort een mannetje heeft gehad."
Op Roze Zondag - die door zestig man werd bezocht - kon een vraag over homofilie niet uitblijven. ,,Ja, komt natuurlijk ook bij flamingo's voor", antwoordde Van der Hulle. ,,Bijzonder is dat een vrouwtje uit de kolonie bij het homostel een ei in het nest legt. Niet om uit te broeden, maar om de rust te bewaren. Anders blijven die twee het maar proberen."
Het volgende Natuurcafé van Staatsbosbeheer is op donderdagavond 14 april en gaat over 35 jaar heckrunderen op de Slikken van Flakkee.