Op het eerste gezicht zijn het schattige beestjes, de gele (of blauwe of roze) eendjes waarmee kinderen in bad spelen. Schattig, maar wel potentieel ziekteverwekkend, blijkt nu uit onderzoek van Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers.

In vier van de vijf badeendjes die onderzoekers onder de loep namen, werden 'potentieel ziekteverwekkende bacterin' gevonden, met name in het viezige water dat uit de eendjes kan worden gespoten. Onder die bacterin bevonden zich vervelende varianten als Legionella en Pseudomonas aeruginosa, een bacterie die vaak de oorzaak is van infecties die in het ziekenhuis worden opgelopen.

De wetenschappers van onder meer de Universiteit van Illinois en de Technische Hogeschool van Zrich vonden een opvallend hoog en gevarieerd aantal bacterin en schimmels in de eendjes: tot wel 75 miljoen per vierkante centimeter. In bepaalde hoeveelheid kunnen bacterin helpen om het immuunsysteem van een kind te versterken, maar in de verkeerde hoeveelheden kunnen ze ook infecties veroorzaken aan de ogen, oren en ingewanden.

Om te voorkomen dat er zoveel bacterin en schimmels in het badspeelgoed komen, moeten polymeren van hogere kwaliteit worden gebruikt, zeggen de onderzoekers. Hun onderzoek is het eerste diepgaande naar dit onderwerp en werd deels gefinancierd door de Zwitserse overheid.