Zon tweeduizend vrouwen in Emmen hebben op hun nieuwe wmo-pas niet hun volledige achternaam staan. Het gaat om getrouwde vrouwen en vrouwen van wie de partner is overleden.
Als gevolg van een technisch probleem heeft de gemeente Emmen ze allemaal hun meisjesnaam gegeven. Tweehonderdvijftig vrouwen hebben inmiddels geklaagd over de tenaamstelling. ,,Ik voel me zwaar beledigd, zegt een van hen, de 87-jarige Janny Kuiterman-Bakker.
,,Ik ben niet gescheiden, ik ben weduwe. En ik heet nog steeds Janny Kuiterman-Bakker, ook al is mijn man overleden. Volgens Kuiterman kreeg ze in een telefonische klacht op het gemeentehuis te horen dat ze bepaald niet de enige was.
Dat laatste blijkt. Woordvoerder Fleur Wesselink van de gemeente Emmen bevestigt dat bij ongeveer de helft van de vierduizend wmo-pashouders ,,de tenaamstelling afwijkt van de huwelijksnaam. Bij de aanlevering aan de nieuwe organisatie Publiek Vervoer Groningen Drenthe was het volgens Wesselink technisch niet mogelijk om dubbele achternamen aan te leveren.
,,Althans, niet in bulk. Het kon wel, maar dat moest allemaal handmatig gebeuren. Omdat wij vierduizend namen moeten doorgeven was dat zo kort voor het begin van de nieuwe pas niet te doen. daarom hebben we voor deze oplossing gekozen.
De fout wordt door de gemeente kosteloos hersteld en tot die tijd kunnen mensen de huidig pas blijven gebruiken. In de tussentijd wordt handmatig dubbele achternamen in het systeem gezet om nieuwe passen te maken. Elke wmo-pas kost de gemeente 3 euro.
Volgens Wesselink worden vrouwen middels een brief op de hoogte gesteld van de fout van de gemeente. ,,Aan de hand van de Gemeentelijke Basis Administratie is te achterhalen hoe iemand aangesproken wil worden. Achteraf gezien was het beter geweest om de pashouders hierover eerder te informeren.
De vermelding van een onjuiste naam blijkt niet de enige reden voor klachten over de nieuwe wmo-pas, die begin deze week in werking trad. Er zijn ook mensen die nog helemaal geen pas hebben gekregen, bijvoorbeeld omdat ze verkeerd in de database staan, verhuisd zijn of simpelweg onbekend zijn bij de gemeente. Volgens Wesselink gaat het niet om grote aantallen en kunnen deze mensen contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente.
De nieuwe wmo-pas is begin deze week in werking getreden in hιιl Groningen en Drenthe. Maar de gemeente Emmen is de enige, die met het technisch probleem zit. Wesselink: ,,De rest heeft een ander systeem of de informatie kennelijk wel handmatig ingevoerd. Dat wordt bevestigd door een woordvoerster van Publiek Vervoer.