De machines in een toilet die je handen drogen, sturen ook heel wat partikels van uitwerpselen de lucht in. Dat is de conclusie van een onderzoek in de universiteit van Connecticut. Ervoor zorgen dat de wc-bril naar beneden is als je doortrekt en papieren doekjes gebruiken gaat de verspreiding tegen.
Misschien is het geen slecht idee om na je volgende toiletbezoek je handen gewoon af te drogen aan je broek. Tenzij je natuurlijk graag volhangt met kleine deeltjes van uitwerpselen. Want dat is wat er volgens een nieuw onderzoek gebeurd als je een machine gebruikt die warme lucht blaast om je handen droog te krijgen.
Het zijn de bollebozen aan de medische faculteit van de universiteit van Connecticut die zich over deze toiletkwestie hebben gebogen. Ze namen stalen van de machines in 36 wc’s in hun gebouw. Ze stelden vast dat de handdrogers minuscule kleine deeltjes van drollen opzuigen en op je handen blazen. Zo kunnen tot 60 verschillende bacterieën in 30 seconden tijd jouw richting uitkomen. Daarbij ook staphylococcus aureus, een bacterie die ook in menselijk lichaam te vinden is, maar gelinkt wordt aan zware ontstekingen.
“Toiletruimtes zitten vol bacteriën en die kunnen afkomstig zijn van uitwerpselen”, zegt de auteur van de studie, Peter Setlow, aan Yahoo. “Kleine deeltjes daarvan kunnen in de lucht terugkomen, zeker als toiletten zonder deksel doorgespoeld worden.” Op de faculteit zijn ze al begonnen om de machines te vervangen door papieren doekjes en de wetenschappers wordt gevraagd om altijd de wc-bril naar beneden te laten voor ze doorspoelen.