Vuilnismannen in het Brabantse Best moeten worden beveiligd. Na enkele bedreigingen op straat, stuurt de gemeente nu gewapende beveiligers mee met de vuilniswagen.

Volgens Omroep Brabant werd de vuilniswagen enkele weken geleden door boze bewoners klemgereden, waarna de vuilnismannen werden bedreigd. Aanleiding was dat zij de kliko niet hadden geleegd, omdat er verkeerd afval in de container zat. En dat was zeker niet het enige incident, meldt de regionale omroep.

Oorzaak van de vele ruzies op straat is het nieuwe en strengere afvalbeleid in de gemeente. Bewoners 'mogen' maar een kleine emmer met restafval vullen. Kliko's zijn er alleen nog voor goed gescheiden afval. Sommige bewoners proberen onder de strenge regels uit te te komen door restafval bijvoorbeeld in de plastic-container te stoppen.

Als de vuilnismannen dat in de gaten hebben, legen ze de container niet. Volgens bewoners gaat dat echter veel te vaak mis.

Veelal zou de taalbarrière een rol spelen, denkt burgemeester Ubachs, omdat de medewerkers van de afvalstoffendienst vaak gebrekkig of zelfs helemaal geen Nederlands spreken. De beveiligers zouden dan ook moeten helpen met vertalen, om zo beter te kunnen uitleggen waarom de kliko niet is geleegd en de ruzie te voorkomen of te sussen.