Terwijl de discussie over wapenbezit na de laatste schietpartij op een school in de VS weer oplaait, komt de vice-gouverneur van Texas met een hele andere oplossing om het aantal doden op scholen terug te dringen: minder deuren.

Vrijdag werden op een school in Santa Fe (Texas) tien mensen gedood door de 17-jarige Dimitri Pagourtzis. Nog een tien anderen raakten gewond. Pagourtzis wilde na zijn daad zelfmoord plegen, maar durfde dat niet. Hij gaf zich over aan de politie.

Vice-gouverneur Dan Patrick - die zelfs voorstander is van een uitbreiding van het recht op wapens - roept ouders op om hun wapens veilig op te bergen. Maar volgens hem moet de oplossing vooral gezocht worden in de manier waarop scholen worden gebouwd. "We moeten kijken naar hoe we nieuwe scholen ontwerpen en hoe we bestaande scholen kunnen aanpassen."

Patrick: "Wat ik daarmee bedoel, is dat de ruim 8000 scholen in Texas te veel ingangen en uitgangen hebben. Als de school maar één ingang had gehad, dan hadden ze hem misschien kunnen stoppen."

De uitspraak van Patrick leidt al meteen tot veel reacties. "Wapens doden geen mensen, dat doen deuren", is de sarcastische samenvatting van zijn uitspraak geworden volgens de krant The Washington Post. De voormalige directeur van het bureau voor ethiek van de Amerikaanse overheid, Walter Shaub, reageert: "Texas heeft strengere regels voor deuren dan voor wapens." Een Democratisch politicus uit Californië sneert: "De deuren de schuld geven? Alles behalve de wapens. Ik begrijp het. Genoeg is genoeg."

Wat Patrick wil doen om het aantal slachtoffers bij bijvoorbeeld brand te beperken als grote gebouwen minder deuren hebben, zegt hij niet.