Het is weer zomer. Dus ze zijn er weer, die vervelende zoemende beestjes die zich in je slaapkamer verzamelen om je een nacht lang uit je slaap te houden, je te prikken en hevig jeukende bultjes achter te laten. Maar waarom moeten ze uitgerekend jou hebben? Het antwoord zit misschien wel verborgen in je sokken.
Je verbeeldt je het niet, het kan zijn dat muggen liever jou prikken dan je partner. De insecten hebben verschillende redenen waarom ze precies jouw bloed nodig hebben. Onderzoekers proberen nu aan de hand van sokken te achterhalen welke elementen daarbij een cruciale rol spelen, schrijft de Engelse krant The Sun.
Deskundigen van de London School of Hygiene and Tropical Medicine hebben honderden vuile sokken verzameld om te testen of genetische factoren een rol spelen in wat ons aantrekkelijk maakt voor muggen. Ze onderzoeken de specifieke geuren van de sokken en de genetische samenstelling van hun eigenaars, waaronder honderd tweelingen uit Gambia en het Verenigd Koninkrijk.
James Logan, medisch entomoloog op de school en onderzoeksleider, verduidelijkt: ,,We weten heel weinig over wat ons aantrekkelijk maakt voor muggen. We hopen dat deze studie ons meer inzicht zal geven in de lichamelijke mechanismen die ons al dan niet aantrekkelijk maken voor muggen."
,,Als we de juiste genen kunnen identificeren, is het zelfs mogelijk om misschien een pil of medicijn te ontwikkelen waarmee het lichaam natuurlijke, insectenwerende middelen kan produceren. Op die manier zijn we voor eens en altijd van die rode en branderige vlekjes verlost."
Het is al zeker dat er enkele elementen een rol spelen die je aantrekkelijker maken voor de insecten. Zo trekken mensen die meer koolstofdioxide uitademen de beestjes sneller aan. Ook zou de menstruatiecyclus van de vrouw een rol spelen bij de aantrekkingskracht. Bovendien zou meer alcohol in het bloed een trigger zijn om sneller toe te slaan.
Twee jaar geleden analyseerden Logan en zijn team al achttien identieke tweelingen en negentien niet-identieke tweelingen om te bepalen wie sneller geprikt werd. De identieke tweelingen werden met ongeveer dezelfde snelheid gebeten, terwijl het aantal beten tussen niet-identieke tweelingen varieerde. Daaruit kon het team afleiden dat de muggen hun doelwit grotendeels baseerden op een welbepaalde lichaamsgeur.