Voor een duur dagje naar het strand hoef je niet naar de Côte d'Azur of Miami. Voor een bezoek aan het strand van Vlieland moet je ook diep in de buidel tasten. Althans, dat zegt reisorganisatie TravelBird, die een onderzoek deed naar de duurste stranden ter wereld.

Als je een dagje naar de Nederlandse kust gaat, ben je op Vlieland het meeste geld kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van reisorgansatie TravelBird. Het Friese eiland staat op nummer 31 in het lijstje van 327 duurste stranden ter wereld.

In het onderzoek is de prijs van zonnebrandcrème, water, bier, ijs, lunch en faciliteiten als ligbedden vergeleken. Op Vlieland kom je op 53,26 euro uit als je de kosten bij elkaar optelt. Daarmee doet een bezoek aan het eiland niet onder voor bijvoorbeeld Venice Beach in Los Angeles, waar je twee cent goedkoper uit bent.

Dat Vlieland zo hoog staat, is een grote verrassing voor Leon Westers, eigenaar van strandtent 't Badhuys. "Ik ben er echt heel erg verbaasd over, want volgens mij zijn onze prijzen helemaal niet zo hoog. Voor een bed en parasol betaal je bij ons zes euro en een kopje koffie kost 2,75 euro", zegt hij tegen Editie NL.

Hoe TravelBird tot het bedag van 53,26 is gekomen, is voor de strandtenteigenaar een raadsel. "Als het gebaseerd is op goed onderzoek, dan kan ik er mee leven. Maar door dit soort grappen, is het hier straks helemaal leeg."

In het lijstje staan 21 Nederlandse stranden. Vlieland wordt gevolgd door de stranden van Bloemendaal en Noordwijk. Voor het goedkoopste dagje uit zou je naar het strand van IJmuiden en Ameland moeten.

Als je het echt gek wilt maken moet je naar Nieuw-Caledonië, in Oceanië. Daar betaal je voor een lekker biertje, een parasol en zonnebrand 78,57 euro. Het goedkoopste strand is dat van Cua Dai in Vietnam: voor 13,44 euro ben je daar klaar.