Ambitieuze vrouwen riskeren in Afghanistan hun leven voor een televisiezender. Zan TV is een televisiestation gerund door vrouwen. Ze geven hoop in een verscheurd land, zag RTL Nieuws-verslaggever Fons Lambie die het tv-station onlangs bezocht.
Sinds kort kunnen inwoners in Afghanistan langs een vrouwenzender zappen. Zan TV is een bijzonder initiatief in een land waar de media bijna helemaal gedomineerd worden door mannen.
Verslaggever Fons Lambie bezocht de tv-zender die gerund wordt door vijftig jonge vrouwen. Sommigen zijn nog in opleiding, anderen zijn professionele tv-makers. Ze doen vanuit hoofdstad Kabul, met gevaar voor eigen leven, verslag van het dagelijkse nieuws, politiek en lifestyle.
Als vrouw is het niet makkelijk in Afghanistan, vertelt de 23-jarige Arghawan tegen RTL Nieuws. "Er is veertig jaar oorlog. En ook in de cultuur van Afghanistan is het heel lastig om vrouw te zijn en buitenshuis te werken." Onder de Taliban mochten vrouwen helemaal niks. Tot op de dag van vandaag is onderwijs of het hebben van een baan niet vanzelfsprekend. De meeste mannen vinden dat de vrouwen thuis moeten blijven.
De tv-zender staat onder zware beveiliging. Er zijn in Afghanistan elke dag zelfmoordaanslagen en er worden continu mensen vermoord. Maar daar laten de vrouwen van Zan TV zich niet door tegenhouden. De zender biedt hoop en wil vrouwen laten zien wat ze in hun mars hebben. Met indrukwekkende reportages laten de tv-makers zien dat de vrouwen de macht kunnen hebben om de leiding te nemen in hun leven.
Foto@merlinswit: Uit informatie van de Belgische overheid (Buitenlandse Zaken):
Quote:
Er zijn geen veilige zones meer.De toestand in Kaboel is erg gespannen.
Het geweld gaat in 2017 en 2018 onverminderd voort in alle delen van het land. Enkele voorbeelden: een zelfmoordaanslag tegen een registratiecentrum voor parlementsverkiezingen in Kabul op 22 april 2018, een aanslag met een ambulance 27/01/2018 in de diplomatieke wijk in Kaboel waarbij meer dan 100 doden en minstens 160 gewonden vielen, een aanslag op een bureau van de ngo ‘Save the Children’ in Jalalabad op 24/01/2018 met enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg, een terroristische aanval op 20/01/2018 door enkele schutters op het Intercontinental Hotel in Kaboel met meer dan 20 dodelijke slachtoffers, een bomaanslag op een cultureel centrum in Kaboel op 28/12/2017 waarbij minstens 20 doden en meer dan 100 gewonden vielen, verschillende aanslagen in het najaar van 2017 en begin 2018 tegen leger- en politieposten met tientallen doden als gevolg, een terroristische aanval in het district Sayad in de noordelijke provincie Sar-e-Pul op 5/08/2017 met 50 dodelijke slachtoffers, een zelfmoordaanslag tegen de militaire luchthaven van Bagram op 3/08/2017, een aanslag te Kandahar op 2/08/2017, een aanslag op 1/08/2017 tegen een moskee in Herat, een aanslag op de Iraakse ambassade te Kaboel op 31/07/2017, een aanval van de Taliban op 24/07/2017 op een hospitaal te Taywara in de centrale provincie Ghor. De explosie van een bomauto te Kaboel op 24/07/2017 veroorzaakte 24 doden en 42 gewonden.
Quote:
Er zijn geen veilige provincies meer. Er vinden vooral gevechten en aanvallen plaats in de provincies van het zuiden, het oosten en het centrum maar ook van het noorden en, sinds kort, van het westen van het land.
aan.