Tien jaar lang klokte een ambtenaar in de Spaanse stad Valencia ’s morgens in op zijn werk. Om vervolgens het gemeentehuis onmiddellijk weer te verlaten. Deze week keurde de rechter zijn ontslag goed.

Stipt om half acht ’s morgens meldde de gemeentearchivaris Carles Recio zich iedere werkdag bij het gemeentehuis, om met zijn vingerafdruk in te loggen om zijn aanwezigheid kenbaar te maken. Daarop maakte hij direct weer rechtsomkeert huiswaarts. Zo ontving hij een decennium lang zijn jaarsalaris van 50.000 euro. Dat hij niet op zijn werk verscheen betekende niet dat hij verder stilzat. De ambtenaar had een druk leven als uitbater van een mannenbordeel en als tekenaar van erotische strips.

Deze week heeft een rechter het ontslag van de ambtenaar goedgekeurd en hem verboden om de komende negen jaar een publieke functie te vervullen. De reden dat dit verbod beperkt blijft tot negen jaar en niet levenslang geldig is, is dat de rechter meent dat de gemeente bijzonder laks is opgetreden tegen de ambtenaar. Het duurde meer dan acht jaar voordat collega’s van Recio aan de bel trokken en toen nog eens anderhalf jaar voordat het ontslag rond was.

De ambtenaar zelf meent dat hij in die tijd keihard heeft gewerkt als gemeentearchivaris. Naar eigen zeggen deed hij het meeste van zijn werk vanuit huis. Uit het gemeentelijk computersysteem bleek echter dat de man al zes jaar niet meer had ingelogd. Ook voor zijn andere werkzaamheden voor de gemeente – adviseren van politici en bijwerken van gerechtsprocedures, bestond geen enkel tastbaar bewijs.