Het was bedoeld als een leuk verhaal over een romantische ontmoeting, maar het werd een confrontatie over de schending van privacy.

De 'hoofdrolspeelster' in een viral draadje (verhaal) op Twitter zegt te worden lastiggevallen en beledigd op sociale media, zonder dat ze ooit gevraagd heeft om met haar verhaal online te komen. Het Twitterdraadje is inmiddels offline gehaald.

Het begon als een grapje, het draadje van Amerikaanse actrice Rosey Blair. Ze ruilde van stoel in het vliegtuig met een vrouw om naast haar vriend te kunnen zitten en grapte: "Misschien leert ze op de stoel naast haar wel de liefde van haar leven kennen."

En dat gebeurde, dat wil zeggen: de man naast wie ze ging zitten begon te flirten, zegt Blair, die zelf van alles over de ontmoeting op Twitter en Instagram zette. Hoe de twee een kaasplankje deelden, hoe ze het goed met elkaar konden vinden en hoe ze na de ontmoeting samen wegliepen uit het vliegtuig.

Het verhaal ging viral: honderdduizenden mensen lazen de tweets en keken naar de Instagram Stories van Blair. Het verhaal kreeg een eigen hashtag: #PlaneBae (bae is een ander woord voor schatje).

In het verhaal van Blair werden de gezichten van de man en vrouw nooit duidelijk, maar hun postuur wel. Het duurde niet lang voordat de socialemediawereld erachter kwam wie ze waren. Screenshots van het Instagramprofiel van de vrouw werden dezelfde dag al gedeeld, met de hashtag #PrettyPlaneGirl.

En dat heeft de vrouw niets goeds opgeleverd. "Ik heb niet gevraagd om al die aandacht", schrijft de vrouw in een verklaring. "#PlaneBae is geen romantisch verhaal, het is een online waarschuwing over privacy, identiteit, ethiek en toestemming."

De vrouw is beledigd, lastiggevallen, uitgescholden en al haar persoonlijke informatie is op straat terechtgekomen. Ze heeft al haar socialemedia-accounts verwijderd.

Blair heeft haar excuses aangeboden. "Toen ik dit maakte was ik blij en heel enthousiast. Daardoor kon ik niet de potentiŽle gevolgen van mijn actie inzien", schrijft ze op Twitter. Het Twitter-draadje heeft ze offline gehaald.

De man in het verhaal, die inmiddels geÔdentificeerd is als voormalig professioneel voetballer Euan Holden, vindt de aandacht wel leuk. Hij is in verscheidene Amerikaanse talkshows verschenen. Ook zegt hij dat hij de vrouw een berichtje heeft gestuurd.

Toch ziet hij wel de negatieve kant van het viral verhaal in, zegt hij in een video die hij eergisteren op YouTube plaatste.

De vrouw probeert met haar verklaring te laten zien hoe we in de nieuwe digitale generatie soms te enthousiast privacygevoelige informatie delen. Ze hoopt dat we leren van haar verhaal.