Hortus Botanicus in Leiden stond op het punt om ze weg te halen. Die vier agaves met een bloemstengel van een paar meter stonden er toch al zo'n zestig of zeventig jaar en van bloeien was het nooit gekomen. "Het is net alsof ze dat hebben gehoord", zegt Rogier van Vugt van Hortus Botanicus.

Want terwijl niemand er meer op had gerekend stonden ze plotseling alle vier in bloei, meldt Omroep West. "We wilden ze weg doen om de kuipplantencollectie een beetje op te ruimen voor de verbouwing en de herinrichting van de voortuin", zegt Van Vugt verrast.

De Agave americana, zoals de plant officieel heet, is gespecialiseerd in het vasthouden van water. De plant is daarmee aangepast aan het leven in droge streken. Het Nederlandse klimaat is niet fijn voor de agaves, maar door de aanhoudende hitte hebben ze het volgens Hortus Botanicus "enorm naar hun zin".

Oorspronkelijk komt de plant uit droge gebieden in Mexico en Midden-Amerika. De agave staat er ook om bekend er soms erg lang over te doen voor hij gaat bloeien. Soms duurt het wel tachtig jaar. De bloemstengel kan dan tot wel 10 meter lang worden. "Als hij bloeit, is dat een imponerend en prachtig gezicht", meldt Hortus Botanicus.

Na de bloei gaan de hoofdscheuten dood, maar er blijven vaak kleine uitlopers over. Die kunnen opgepot worden en later nieuwe planten worden.

In Mexico wordt de plant ook gebruikt voor de productie van de alcoholische drank mescal.
Foto