Toen Linda Ehrismann afgelopen zaterdagavond met haar gezin uit eten wilde gaan, liep dit volledig in de soep toen een restaurant in Nieuw-Vennep hun weigerde. De geleidehond van haar dochter mocht namelijk niet naar binnen vanwege hygiƫnische redenen.
Toen de dochter van Linda in april wegens haar autisme een hulphond kreeg, had dit een verruiming van haar leven moeten zijn, en niet een beperking waardoor ze bepaalde plekken niet meer in mocht. Toch bleek dit laatste afgelopen weekend het geval, hoewel het sinds 2016 volgens de wet verboden is om geleidehonden te weigeren uit openbare ruimtes zoals de horeca.
Linda vertelt aan NH Nieuws dat het gezin al vaker bij het restaurant was geweest, en dat ze de eigenaren zelfs kenden. Dat ze niet binnen werden gelaten riep dan ook veel emoties op. "Ik was boos, teleurgesteld en verdrietig, maar ik heb me ingehouden, want mijn dochter was erbij. Wel dacht ik: 'ons zie je hier nooit meer terug.'"
Hoewel ze bij het restaurant het hoofd koel hield, wil Linda het er absoluut niet bij laten zitten. Ze wil het restaurant zelf geen hak zetten, "maar het gaat vooral om de bewustwording dat je andere mensen niet zomaar mag weigeren. Het is gewoon discriminatie."
Na een telefoontje met het KNGF heeft Linda gisteren het advies gekregen om de situatie te melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij zullen mogelijk verdere stappen ondernemen.
Een werknemer van het restaurant kon aan NH Nieuws bevestigen dat ze momenteel in overleg zijn over de kwestie. Het zou volgens hem zijn gegaan om een misverstand. Ook is het restaurant bereid om in gesprek te gaan met Linda.
Foto@stora: Ik ben zelf ook autistisch, maar heb geen recht op zo'n hulphond, omdat ik zowel psychisch als praktisch niet hulpbehoevend ben. Het is afhankelijk van de hulpbehoevendheid van de autist.
Mensen met autisme kunnen vaak veel gemakkelijker contact met dieren leggen dan met mensen. In zulke gevallen is zo'n hulphond vooral op psychisch gebied een uitkomst.
Andere autisten zijn weer niet goed in situaties inschatten. Daardoor is het te gevaarlijk voor hen om zich in het verkeer te begeven. Dan heb heb je zo'n hulphond vooral voor de veiligheid.
Als laatste heb je nog de wat zwaardere autisten die "dicht" slaan wanneer situaties anders zijn dan zij gewend zijn. Ernstige autisten kunnen compleet dicht slaan (of in paniek raken), wanneer het brood dat zij moeten hebben bijvoorbeeld ineens op de 2de ipv de 3de plank ligt. In die situaties is er de hulphond zowel psychisch (ter kalmering) en praktisch (om het brood te pakken). In de routine leert de autist dat de hond voor het brood zorgt. Waar deze dan ligt is niet meer van belang.
Ik kan me best voorstellen dat medewerkers van het restaurant niet wisten dat honden ook bij autisme ingezet kunnen worden. En aangezien horecabedrijven qua hygiëne behoorlijk strict gecontroleerd worden, begrijp ik ook dat de medewerkers geen risico wilden lopen.
Gezien het feit dat deze Linda zegt dat ze de eigenaren persoonlijk kent, had ik het chiquer gevonden als ze contact met hen opgenomen had i.p.v. er meteen werk van te maken en de zaak in de media te brengen onder de noemer " bewustwording". Ervan uitgaand dat het niet de eigenaren waren die hen de toegang ontzegden uiteraard.
Omdat het voor de talloze instanties, waaronder horecabedrijven, vrijwel onmogelijk is om te bepalen wat toegestaan moet worden en wat juist verboden is (ik kan me voorstellen dat de hulp-pauw- of -paard, waar
@merlinswit naar verwijst, ook niet wenselijk is in een restaurant) zouden er wellicht certificaten uitgedeeld kunnen worden met daarop bijvoorbeeld benoemd een noodzakelijkheidscategorie en verwijzing naar een lijst waarop vermeld staat waar het hulpdier zoal geaccepteerd moet worden en of dat niet in strijd is met andere wetgeving.
@stora: Klopt. Digitaal merk je niet snel dat iemand autistisch is. Autistische mensen kunnen digitaal veel beter communiceren dan direct met mensen.
Maar dan is iedere autist ook nog eens uniek. Bij de ene merk je het direct en bij de ander pas wanneer je maanden lang iedere dag met diegene om gaat.
Toch zijn er wel simpele "trucjes" waarmee je een autist vrijwel altijd direct herkent.
Wijs bijvoorbeeld naar een tafel en vraag aan iemand wat die daar ziet. Een normaal mens zou zeggen "Een tafel met spullen erop". Een autist zal vrijwel altijd precies vertellen welke spullen hij allemaal ziet. Soms zelfs welke kleur ze hebben, waar het precies staat. Staat er een klok, zal hij/zij zeggen hoe laat het op die klok is.
Dat komt omdat vrijwel iedere autist veel meer informatie (bewust) verwerkt. Dat noemen ze vaak indrukken of prikkelingen. En natuurlijk geeft dat al vlug een "overload" aan informatie en dan slaan ze dicht (op slot).
Daarom leven veel autisten vaak "in hun eigen wereldje". Op die manier wordt de buitenwereld volledig afgesloten en stopt de gigantische stroom aan informatie.
Een ander leuk experiment is op 3 tv's naast elkaar elk een aparte film af te spelen, maar het geluid tegelijk over 1 koptelefoon te laten gaan. De meeste autisten kunnen je precies vertellen waar iedere film over gaat omdat ze "gewend" zijn zoveel informatie tegelijk te verwerken. Terwijl mensen zonder autisme dat vaak alleen na veel oefenen lukt
Zonder mensen die echt last hebben van autisme te kort te willen doen heb ik toch onwillekeurig het gevoel dat er tegenwoordig veel te snel allerlei diagnoses gesteld worden. Een druk kind? Hup, ADHD! Een introvert persoon? Hup, autist! Soms word ik daar best weleens een beetje moedeloos van..
Ik heb het meegemaakt met mijn zoon, die was volgens 'de geleerden' hyperactief en moest en zou naar een ZMOK-school moeten! Ik heb mij daar met hand en tand tegen verzet, maar ik ben slechts een onopgeleide burger, wat weet ik er nou helemaal van?
Na een paar maanden op die school te hebben verbleven zei de directeur tegen mij dat mijn zoon niet op een ZMOK maar op een gewone school thuishoorde.. Dat heb ik godverdomme toch altijd gezegd!?
Natuurlijk zijn er autisten, natuurlijk zijn er mensen met ADHD, Asperger en weet ik het allemaal! Maar zoveel? Dat geloof ik dan weer niet
aan.