De bubbels in het Winschoterdiep tussen Zuidbroek en Scheemda werden toch veroorzaakt door opkomend moerasgas. Er is geen gaslek gevonden in de leiding van de Gasunie.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. ,,De bubbels zijn ook helemaal weg. Het Winschoterdiep is inmiddels weer vrijgegeven'', vertelt woordvoerder van de Gasunie Hansch van der Velden.

Het Winschoterdiep werd vorige week woensdagavond afgesloten voor alle scheepvaart vanwege een mogelijk gaslek onder water. Er waren duidelijk bubbels in het water te zien. Het lek werd ontdekt door monteurs die bellen zagen opborrelen. In eerste instantie werd wel aan moerasgas gedacht.

Uiteindelijk concludeerde de Gasunie dat - bij nadere inspecties - dat de bellen afkomstig moesten zijn van een lek in een gasleiding die onder water ligt. ,,We dachten dat het echt om aardgas ging'', aldus de Gasunie-woordvoerder. Met duikers is gekeken wat er precies aan de hand is. Gedacht werd dat het lek zou zijn ontstaan in een hogedrukleiding die tussen Nederland en Duitsland loopt.

Maar niets is minder waar, blijkt nu. Het gaat toch om moerasgas. Dat kan ontstaan door het rotten van planten. ,,We hebben meerdere metingen uitgevoerd. Dat was nog lastig genoeg, want de bubbels namen af'', zegt woordvoerder Van der Velden. Volgens hem werd gaandeweg de week steeds duidelijker dat het toch moerasgas was. ,,Het is heel vervelend dat het enige overlast heeft opgeleverd voor de scheepsvaart. Maar veiligheid is voor ons toch het allerbelangrijkste. Met de leiding blijkt toch niks aan de hand.''
Foto