De strijd tussen kat en hond is misschien wel de bekendste van alle dierenruzies. Dat baasjes zich soms in het gevecht mengen om de vijanden uit elkaar te halen, dat is logisch. In Helmond gebeurde onlangs het tegenovergestelde: een baasje stuurde zijn hond met opzet op een kat af om deze aan te vallen.

Begin juli ligt kat Kokkie lekker te slapen in de voortuin van zijn huis in Helmond. Een man loopt langs met zijn hond en blijft voor de tuin staan. "Er leek niks aan de hand te zijn en de hond zat keurig aan de lijn", zegt Dick Hermsen, de eigenaar van Kokkie, tegen Editie NL.

"Dan begint plotseling het hufterige gedrag. De man maakt de riem van de hond los en geeft hem een trap, zodat de hond op de kat afspringt en hem aanvalt." Op de camerabeelden, die Dick en zijn vrouw Brenda vanuit het buitenland te zien krijgen, is te zien hoe de kat schrikt en net op tijd weg kan komen. "Dit is hufterig gedrag en echt niet normaal."

Omdat het stel in het buitenland zit hebben ze nog geen aangifte tegen de man gedaan, maar zodra ze in Nederland zijn stappen ze naar de politie. "Het is een enorme dierenbeul en verdient het niet om een hond te hebben. Zo'n gast moet aangepakt worden", zegt Dick.

Inmiddels is het Facebook-bericht meer dan 300.000 keer bekeken en komen er veel tips binnen. "We weten bijna zeker dat het een man is die bij ons in de straat woont. We hebben nog geen contact met hem opgenomen, maar als we thuis zijn gaan we verhaal halen."

Ook stromen de reacties van dierenliefhebbers binnen. "De video staat er pas een paar uur op en is nu al bijna 10.000 keer gedeeld. Het is fijn om te zien dat mensen dit soort gedrag afkeuren."

Toch lezen Dick en Brenda ook reacties waar ze minder blij mee zijn: "Sommige opmerkingen gaan echt te ver. Er zijn mensen die hopen dat de man zelf gebeten en aangevallen wordt. We begrijpen de woede, maar we willen dit zelf met de politie oplossen.

De zoon van het stel is meteen bij de kat gaan kijken en het lijkt naar omstandigheden goed te gaan met Kokkie. "Gelukkig kon hij net op tijd wegkomen en was hij de hond te slim af. Als hij iets trager was geweest, had het helemaal fout kunnen gaan."
Foto