Rond de 90 procent van alle diersoorten moet nog worden gevonden door de mens. Onderzoekers treffen dan ook constant nieuwe dieren aan met de bijzonderste eigenschappen. Een garnaal met een enorme roze schaar is een van de nieuwkomers op de lijst van dieren.

Elk jaar vinden biologen 15.000 tot 18.000 nieuwe diersoorten, en het einde lijkt nog lang niet in zicht.

Een onderzoeksteam uit Canada en Hawaï heeft via een statistische analyse berekend dat tot 86 procent van alle soorten op het land en 91 procent van de watersoorten nog niet is geïdentificeerd.

Uit die berekening blijkt dat de aarde wel 8,7 miljoen diersoorten huisvest, waarvan er maar zo'n 955.000 zijn geclassificeerd.

Nieuwe garnaal heeft reuzenschaar
Een van de dieren die de biologen in 2017 hebben ontdekt is een nieuwe soort pistoolgarnaal.

Vanwege zijn enorme roze schaar is de nieuwe garnaal genoemd naar de rockband Pink Floyd maar het diertje heeft een nog veel dodelijker decibellenniveau.

De garnaal doodt prooien door één keer met zijn schaar te knippen.

De 5,5 millimeter kleine garnaal maakt met zijn schaar een bel, die meteen met een oorverdovende knal knapt en een schokgolf voortbrengt die de prooi van de garnaal, zoals visjes en krabben, verlamt.

Daarna kan de garnaal er op zijn dooie akkertje van smullen.

De bel ontstaat in een holte in de schaar waar de druk kan oplopen tot 80 kPa, en het dodelijke geluid kan wel 210 decibel bereiken, harder dan het geluid van een raketlancering.

Geluidsniveaus:

Ritselende blaadjes: 20 dB
Douche: 70 dB
Motorfiets: 100 dB
Straalmotor: 140 dB
Raketlancering: 180 dB
Pistoolgarnaal: 210 dB

Als er meerdere pistoolgarnalen in een gebied jagen, kan het geluid zelfs communicatieapparatuur, bijvoorbeeld voor het verkennen van de zeebodem, verstoren.

De Pink Floyd-garnaal werd ontdekt in 2017. Hij leeft op de bodem van de oceaan in dood koraal en de rotsen voor de kust van de Stille Oceaan van Panama. Hier zijn er tal van schuilplaatsen van waaruit het dier kan loeren op nietsvermoedende prooidieren die langszwemmen.
Foto