Een IJslandse brouwerij is meer en meer naambekendheid aan het verwerven voor een opmerkelijk bier dat ze op de markt brengen. Hun ‘Havalur’ is gemaakt van de testikel van een walvis die gerookt werd in uitwerpselen van een schaap. De drank is een delicatesse op het eiland.
De volgende keer dat je Heineken wat raar proeft, begin dan niet te zagen over Nederlands bier, maar prijs je gelukkig. Het zou zomaar eens kunnen dat je binnenkort echt een bier drinkt dat naar ballen smaakt, zoals dat in IJsland nu al het geval is. Daar maakt de brouwerij Stedji Brewery het bier Havalur op basis van de testikel van gewone vinvis. Dat is een soort walvis die in de wateren rond het eiland voorkomt. Bovendien wordt het lichaamsdeel eerst gerookt in schapenstront voor het gebruikt wordt in het brouwproces.
Het bier is een van de bekendste poducten van het bedrijf. Havalur wordt enkel gemaakt voor het jaarlijkse Thorri-festival, waarbij de IJslanders de goden Thor en Odinn eren. Dat doen ze door te eten en te drinken zoals hun voorvaders. “We eten gefermenteerde haai, zuur walvisvet, testikels van rammen, enzovoort. Gewoon omdat de generaties voor ons dat ook aten”, zegt eigenaar van de brouwerij Dagbjartur Ariliusson aan Travel and Leisure.
Naast testikels gebruikt de brouwerij ook proper water van de gletsjer en een speciale mengeling van hop en granen. Het proces neemt heel wat tijd in beslag, maar het resultaat is een bier zonder toegevoegde suikers. De smaak zou het best te omschrijven als gerookt vlees, maar met een hint van hop. Voor de durvers onder ons: proeven maar!
Foto@stora: Ik heb als kind wel eens op een olifant gereden. In diergaarde Blijdorp daar liep een olifant met zijn verzorger op zijn rug en kinderen mochten meerijden.
Dat was wel héél bijzonder.
Maar zo'n olifantenrug is ruw en stoppelig en ik droeg toen een jurkje, spijkerbroeken voor kinderen bestonden toen nog niet.
Dus ik zat met miin blote kinderbeentjes op die harde stoppels, het heeft nog dagenlang pijn gedaan aan de huid daar.
Maar leuk was het, ik weet het na al die jaren nog steeds,
@stora:
@Lennox: In IJsland is geen verbod op walvisvangst. Daar is het net zo legaal als in Nederland het slachten van koeien en varkens dat is.
Ik heb vroeger weleens stierenvechten gezien, moest van mijn vader mee toen we op vakantie in Spanje waren. Als knulletje van amper 10 jaar kun je daar weinig tegenin brengen. Ik vond het walgelijk
Ik heb ooit één keer olifantje gereden, toen was ik nog jong en dom. Sinds ik weet hoezeer deze beesten mishandeld worden weiger ik categorisch om ook maar een olifantenpark te bezoeken. Hier op Samui zijn diverse organisaties die trektochten e.d. organiseren. Ze moesten allemaal gesloten worden!
Enkel domme of luie koks gooien nog steeds levende kreeften in de pan. Er is al jaren een speciaal stun-apparaat in de handel dat de kreeft en krab binnen 1 seconde dood, daarna gaan ze de pan in. Indien er geen stunner is dan kan een goede kok met een goed geplaatste steek van een mes de kreeft weliswaar niet doden, (ze hebben geloof ik 3 stellen hersenen), maar het diertje voelt i.i.g. geen pijn meer als hij de pan in gaat.
.
Laatste edit 19-08-2018 11:29
Serieus? Vereren ze daar de goden Thor en Odinn?
Dat op zich vind ik al opmerkelijk.
Het menu is, zoals
@botte bijl al zegt, idd niet geschikt voor vegetariërs, maar ik neem aan dat op IJsland, vanwege het klimaat, niet veel landbouw is, dus dan zal het dieet idd uit veel vis en vlees bestaan.
Hoewel, ze hebben blijkbaar wel hop en granen voor hun bier
Laatste edit 20-08-2018 05:39
aan.