@stora:
@Heusdenaar: Aan boord kregen we eens een achtervoet geleverd, zeg maar een koeienpoot. Dat was in Puerto Rico, lekker in het tropenzonnetje.
Leverancier haalde hem uit de auto, op de nek de gangway op. Het trapje af was te lastig dus liet hij hem plof aan dek vallen.
Op dat moment waren we de losse buikdenning aan het schoonmaken, losse vlonders (gratings in de vaktaal) die we aan dek hadden gelegd. We waren bezig losse vis te lossen, die vlonders en ook het dek lagen echt onder de schubbetjes, oogjes en vinnetjes.
De goede man vond het maar vreemd dat zijn mooie achtervoet geweigerd werd nadat hij tussen het visafval gelegen had.
OT Indien die geslachte schapen inderdaad een kerntemperatuur van -18 hebben en als ze buitenop nog bevroren zijn is er niet veel aan de hand.
Maar hoe lang is het terug dat die beesten geslacht zijn? Het duurt geruime tijd, ik schat langer dan 24 uur, voordat die kerntemperatuur bereikt is, en het zou me in het geheel niet verwonderen als het langer duurt.
Ik heb één keer met boter meegemaakt, blokken van 25 kg, losgestapeld, die in 24 uur van -6 naar -10 gingen, bij een inblaas temperatuur van -40 (de diepvriezer).
Daaruit haal ik op zijn janboerenfluitjes van +30 (slachttemperatuur) tot -18 is een temperatuurverschil van 48°. Vier graden per 24 uur wordt twaalf dagen voordat de gewenste kerntemperatuur bereikt is.