Het lijkt een grap uit een slechte strip: een Japanse minister van internetveiligheid, die nog nooit een computer heeft gebruikt. Toch is het echt waar.

De 68-jarige Yoshitaka Sakurada, die pas een maand in dienst is, is onder meer hoofdverantwoordelijke van de cybersecurity-strategie van de Japanse overheid. Woensdag zei hij tegen het parlement dat hij nog nooit met een computer had gewerkt. Ook wist hij niet wat een USB-drive was.

“Sinds mijn 25ste geef ik leiding aan medewerkers en secretaresses dus ik gebruik zelf geen computers,” zei hij volgens lokale media als reactie op een vraag van de oppositie. Ook leek hij niet te weten wat een USB-drive is toen hem werd gevraagd of die werd gebruikt in Japanse kerncentrales. Zijn commentaar werd met ongeloof onthaald door de oppositie.

“Het is ongelooflijk dat iemand die nog nooit een computer heeft aangeraakt verantwoordelijk is voor cybersecurity,” aldus parlementslid Masato Imai. Ook online was men met stomheid geslagen. “Schaamt hij zich niet,” vroeg een Twitteraar zich af. “Tegenwoordig gebruikt iedere leidinggevende een computer. Hij weet niet eens wat een USB is, hemeltje lief,” aldus een ander.

Nog iemand op Twitter grapte dat hij simpelweg heel erg met zijn eigen cybersecurity bezig was. “Als hackers het gemunt hebben op minister Sakurada dan zullen ze weinig informatie kunnen stelen. Het is misschien wel de allerbeste veiligheid die er bestaat.”