Op het Dickens Festijn in Deventer zijn zaterdag twee personen aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen. De politie roept bezoekers waarbij (vermoedelijk) kleine, onverklaarbare bedragen zijn afgeschreven op zich te melden.

De waarschuwing van de politie is opmerkelijk, omdat op dit moment nog geen enkele melding is binnengekomen over deze manier van zakkenrollen. ,,We hebben verdacht gedrag gezien en het zou kunnen gaan om digitaal zakkenrollen, maar er zijn nog geen meldingen binnengekomen” aldus de woordvoerder van de politie.

De politie heeft zaterdag een Bulgaarse man en vrouw aangehouden in relatie tot het vermeende contactloos zakkenrollen. Of er ook technische apparatuur is aangetroffen bij de verdachten kan de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

,,Zaterdag was de politie zichtbaar en onzichtbaar aanwezig bij het Dickens Festijn. Tijdens dit festijn viel het ons op dat meerdere personen zich tussen het publiek bevonden en zich verdacht gedroegen ten opzichte van de bezoekers. Zo stonden zij bijvoorbeeld meerdere malen opvallend dicht tegen andere bezoekers aan,” laat de politie Deventer weten via Facebook.

Hein te Riele, van het organiserende Evenementenbureau van de VVV, zegt dat het gaat om de openbare orde en veiligheid en dat het daarom een aangelegenheid van de politie is. ,,Wij gaan daar als organisatie niet tussen zitten. Ik weet dat er zaterdag twee verdachten zijn aangehouden. Ik heb dit niet eerder bij de veter gehad en ben blij dat mijn digitale kennis niet verder reikt dan het versturen van een sms’je.” Ook Te Riele weet niet of en op welke schaal bezoekers van het Dickens Festijn slachtoffer zijn geworden van deze geavanceerde variant van het ‘ouderwetse’ zakkenrollen.

Zonder dat je iemands pincode nodig hebt, kun je met een mobiele pinautomaat 25 euro per keer afhandig maken. Simpelweg door heel dichtbij iemand te gaan staan en met het mobiele apparaat contact te maken met de pinpas. Als die op contactloos betalen staat, is het zo gepiept. Bij bedragen hoger dan 25 euro is het nodig je pinpas in het apparaat te steken. Op Dickens Festijn lopen tienduizenden mensen rond dus lijkt het ook zeer de moeite waard om daar telkens kleine bedragen vanaf te snoepen.

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland waarschuwt echter dat niet te snel conclusies moeten worden verbonden aan de berichtgeving van de politie.

Volgens hem is deze mogelijkheid van zakkenrollen nog nooit voorgekomen in Nederland. ,,Het kan onwetendheid zijn van de politie. Je hebt namelijk een gecertificeerde aangesloten pinautomaat nodig die alleen wordt uitgegeven door onder toezicht staande bedrijven.

Vervolgens moet de eigenaar van een automaat een zakelijke rekening hebben en wordt de betaling verwerkt door erkende bedrijven. Hoewel het technisch mogelijk is om iemand geld afhandig te maken met zo’n apparaat, herleid dit direct naar de dader. Daarom begint niemand eraan.”

Mocht iemand tóch slachtoffer zijn geworden van digitaal zakkenrollen, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je bank. Beugel: ,,Iedereen krijg het bedrag tot op de laatste cent terug. Maar nogmaals: dat is nog nooit gebeurd.”

De Consumentenbond geeft in deze video tips om de nieuwe manier van zakkenrollen te voorkomen.