Dat de Britten uit de Europese Unie willen stappen, is iets wat Julia Veldman maar moeilijk kan verkroppen. Daarom bedacht ze een ludieke actie: de Breunion Boys. Een boyband die zijn liefde aan Engeland verklaart, in de hoop dat de Britten zich nog bedenken.

"Britain, come back to us. It's not too late to turn around", zo gaat het refrein van het nummer Britain Come Back, dat geschreven en gecomponeerd is door Flavia Faas. "Ik heb goede hoop dat het gaat werken", zegt Julia Veldman tegen RTL Nieuws.

De initiatiefnemer woonde tijdelijk in de Verenigde Staten toen het Brexitreferendum plaatsvond. "Ik was er tijdens de presidentsverkiezingen en dat was heel heftig. Ik had heimwee naar Europa. Naar mijn thuis, waar de dingen wel goed geregeld zijn. Toen Engeland tijdens het referendum voor leave koos, was dat echt een klap in mijn gezicht."

Het gevoel dat haar bekroop, deed Julia denken aan de break-up van Take That in 1996. Toen voelde zij zich net zo. "Toen ik googelde bleek ook nog dat in het gebied waar Take That en the Beatles vandaan komen, veel mensen op het verlaten van de EU hadden gestemd. Ik dacht meteen: een boyband is het middel om ze te bereiken."

Een jaar lang werkte Julia, die visual storyteller is, aan haar project. Ze hield audities om de perfecte band te formeren en bandlid Hajo, volgens de site de Amsterdamse hercules, scoutte ze in een club. Het bijeen krijgen van de band was een hele klus, want ze moesten niet alleen goed kunnen zingen en er goed uitzien, maar ook achter de boodschap staan. "Ik heb vijf jongens gevonden die zich, ieder om een andere reden, echt Europeaan voelen."

De boodschap die Julia met de Breunion Boys wil uitdragen, is niet: jullie hebben een fout gemaakt en jullie moeten ons terugnemen. Maar: wij willen jullie terug en het kan, legt de Amsterdamse uit. "Dat is ook een boodschap die ik verder binnen de Europese Unie nog niet heb gehoord."

Julia denkt dat het project best eens zijn vruchten kan afwerpen. "Sowieso is de chaos nu al enorm. Er gaan steeds meer stemmen op voor een tweede referendum. De Britten hebben in 2016 echt gekozen om de EU te verlaten en die uitspraak moet je respecteren, maar de meesten wisten niet waarvoor ze stemden. Het is dus goed als ze nog een keer kiezen met de kennis van nu."

Inmiddels hebben er al zo'n 75 man gratis aan het project gewerkt. De opbrengst van de verkoop van de merchandise wordt weer in het project gestopt. Morgen wordt in het Amsterdamse Sexyland de clip gereleased. Daarna hopen Julia en de Breunion Boys dat er meer optredens zullen volgen.

"We willen natuurlijk de oversteek maken", licht Julia toe. "Een pubtour door Noordwest-Engeland zou fantastisch zijn. Voor 29 maart, als Engeland volgens planning uit de EU treedt, willen we erheen en een serenade aan de onderbuik brengen."
Foto