Het is een jarenlang proces en de dieren zijn uiterst zeldzaam dus de prijs is torenhoog. We hebben het hier over albino-kaviaar à 100.000 euro per kilo. Het is naar verluidt het allerduurste wat je kunt eten.
Kaviaar bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur. Negentig procent van de kaviaar die op de markt komt, is van Russische of Iraanse afkomst. Het aantal wilde steuren neemt snel af door vervuiling van de Kaspische Zee, waar de vis zwemt, en de rivier de Wolga. Ook de dalende zeespiegel, overbevissing en de langdurige productiemethode dragen bij aan de kelderende visstand.
Voordat kaviaar kan worden geoogst, moet de steur namelijk een behoorlijke leeftijd hebben. Ook wordt de vis gedood, waardoor er slechts één vangst per dier mogelijk is.
Kaviaar is duur. Voor 100 gram Beluga-kaviaar betaal je zo 500 euro. De witte kaviaar van albino-steur is nog veel zeldzamer en dus duurder. De producent vraagt zoals gezegd 100.000 euro per kilo.
Hieronder de beelden van het productieproces van witte kaviaar.
Filmpje