Gespot in een Turkse supermarkt in Amsterdam: zuurkoolsap. De drank bestaat voornamelijk uit gegiste kool en zeezout. Foodblogger Claartje Schröder weet niet wat ze hoort: 'Gadverdamme!'

Het staat gewoon tussen de andere frisdranken, maar zal toch net even anders smaken dan het gangbare vruchtensap dat we kennen. "Ik wist niet dat dit bestond", zegt Claartje Schröder van Foodness. "Het lijkt me ontzettend vies. Het is hartstikke zuur en doet me denken aan citroensap. Wie wil dat drinken?"

Volgens Claartje past het zuurkoolsap in de trend van gefermenteerde dranken. "Bij fermenteren ontstaan bacteriën die goed zouden zijn voor je darmen. Het is een chique woord voor het vergaan van voedsel", legt Claartje uit. "Zuurkool is eigenlijk gefermenteerde witte kool. Door de bacteriën is de kool langer houdbaar."

'Met rookworst lijkt het me wel lekker'
Zuurkoolsap wordt op dezelfde manier gemaakt als zuurkool zelf. "Je legt de kool in water en als je het lang genoeg laat liggen krijgt het door de bacteriën een zure smaak. Normaal eten we de zuurkool, nu drink je het overgebleven water." Gefermenteerde producten zouden in opkomst zijn, omdat steeds meer mensen geloven dat ze gezondheidsvoordelen hebben.

Toch moet Claartje niet aan het zuurkoolsap denken. "Gewone zuurkool eet je ook niet zonder het te mengen met aardappels of ander eten. Pas nadat je er een stamppot van hebt gemaakt is het lekker." Ze staat dan ook niet te springen om het sap te proeven. "Misschien als ik er een rookworst in mag dopen. Dan lijkt het me nog wel lekker."
Foto