VOLENDAM - Het zou zomaar het plot van een absurdistische roman kunnen zijn: een Japanse man stuurt tientallen jaren lang keer op keer precies dezelfde brief naar een Volendams hotel. Niemand weet wie deze man is en waarom hij deze brieven stuurt. Parooljournalist Lex Boon duikt als een detective op het mysterie en scoort met het bijzondere verhaal een ware internethit.

"Dear Sirs: How are you and how is the weather?" Zo beginnen alle brieven van 'Mr. Kaor' die al sinds jaar en dag soms wel dagelijks in de brievenbus van Hotel Spaander in Volendam belanden. De brieven, die iedere keer dezelfde tekst bevatten, waren jarenlang een raadsel voor het personeel van het hotel.

Persoonlijke obsessie
Voor directeur Chris Noorstrand werd het een persoonlijke obsessie. Hij moest en zou erachter komen wie de mysterieuze Mister Kaor was. Maar veel verder dan een adres van een afgelegen industrieterrein in Japan kwam hij niet.

Echt gebeurd of marketingstunt?
Dat raadsel blijft jaren aan de hotelier knagen. Dat verandert als Het Parool te horen krijgt over de stapels mysterieuze brieven. In een mail van een collega leest journalist Lex Boon over het briefmysterie en hij 'ruikt' direct een bijzonder verhaal; hier moet hij meer over weten.

In eerste instantie is hij sceptisch, het zou namelijk ook een briljante marketingstunt kunnen zijn. Maar, zoals hij tegen NH Nieuws zegt: "Toen ik eenmaal die hele tafel vol met bizarre brieven zag, was ik overtuigd dat het echt was." Dat Lex hem eerst niet gelooft, heeft hoteldirecteur Chris wel door: "Ik zei hem, als ik dit soort marketingstunts zou kunnen bedenken, had ik ondertussen wel bij Nike of een ander groot bedrijf gewerkt."

Als Lex de mysterieuze meneer Kaor zou kunnen vinden, zou Chris de brievenschrijver een vliegticket naar Nederland en een aantal hotelovernachtingen aanbieden, spreken de twee af.

"Het was voor mij persoonlijk geworden"
In het artikel dat gisteren in Het Parool verscheen, is te lezen hoe Lex Boon in de loop van een aantal maanden stukje bij beetje dichter bij de Japanner komt. Uiteindelijk heeft Lex raak. Hij heeft contact met Meneer Kaor Yamamoto, die achter de duizenden identieke brieven zit. Helaas blijkt het onmogelijk voor Yamamoto om naar Volendam te komen, omdat hij moet zorgen voor zijn hoogbejaarde vader.

Voor hotelier Chris is het verhaal daarmee niet klaar. "Ik dacht, dan ga ik wel naar hem toe. Het was voor mij persoonlijk geworden." Om uiteindelijk Mr Kaor toch nog een beetje naar Hotel Spaander te halen, reisde kunstenaar Rinus van Hall mee om een portret van de brievenschrijver te schilderen. Het kunstwerk komt binnenkort in het hotel te hangen.

Een thriller
Het verhaal, dat leest als een spannende detective, lijkt bij veel mensen een bijzondere snaar te raken. In korte tijd is het artikel het best gelezen verhaal op de website van de Amsterdamse krant. Het verhaal is al gauw een hit op sociale media. De positieve reacties stromen via het Twitteraccount van Lex Boon binnen en iemand is zelfs geïnspireerd om een ets van Mr. Kaor te maken.

Chris Noorstrand is overdonderd door de aandacht. "Ik had van tevoren niet verwacht dat dit verhaal op zo veel mensen indruk zou maken." Pas nu hij het verhaal in de krant ziet staan, heeft hij het idee dat het echt een speciaal verhaal is. "Herinneringen zijn altijd in kleine stukjes, maar als je het zo onder elkaar leest, dan is het zowat een thriller geworden."

Lex Boon kan er niet helemaal de vinger op leggen wat mensen zo aanspreekt in het verhaal, maar hij denkt dat mogelijk iedereen er wel iets in herkent. Chris Noorstrand vindt het wel toepasselijk: "Bij een bijzonder hotel hoort een bijzonder verhaal."
Foto