Hij komt elke vijf jaar langs en is normaal alleen te zien met een telescoop. Maar deze januari is het anders. De komeet 46P/Wirtanen raast zo dicht langs de aarde dat je zijn staart kunt zien met een verrekijker of het blote oog.

Begin januari heb je een unieke kans om een komeet met het blote oog te zien.

De komeet 46P / Wirtanen bestaat uit ijs en gruis en heeft een diameter van slechts 1 kilometer. Maar in januari zal zijn staart zich waarschijnlijk over ruim 4,5 miljoen kilometer uitstrekken.

46P/Wirtanen raast begin januari op een afstand van 20 miljoen kilometer langs – dat is 50 keer de afstand tot de maan. Het groenige licht komt van de gassen waarin de vliegende rots gehuld is, waaronder methaan.

De baan van de komeet voert hem op het verste punt tot vlak bij de planeet Jupiter. In het binnenste zonnestelsel komt hij slechts om de 5,5 jaar. Dit betekent echter niet dat de komeet om de vijf jaar zichtbaar is.

In 2013 was hij alleen te zien met een goede telescoop, en dat zal ook zo zijn in 2024. Maar dit jaar komt de komeet heel dicht bij de aarde en zal hij zichtbaar zijn met het blote oog of met een gewone verrekijker.

Rond middernacht is de komeet circa 40 graden boven de zuidwestelijke horizon, bij het sterrenbeeld Stier, te zien.

Begin januari rond middernacht vind je de komeet 46P/Wirtanen half hoog aan de hemel op het zuidwesten, rechts van het sterrenbeeld Stier. In de loop van de maand zakt hij en gaat hij westwaarts.

In donkere omstandigheden zie je de komeet met het blote oog als een zwak, vaag voorwerp. Aan het begin van de maand geeft hij fel licht, maar in de weken daarna neemt dat snel af.
Met een verrekijker zul je de staart en het stof rond de kern van de komeet beter kunnen zien. Laat je kijker op een vaste ondergrond rusten, dan krijg je een rustig beeld te zien.
Foto