‘Wilt u even drinken?’ Die vraag zullen weinigen ooit hebben gehoord uit de mond van een controlerende politieagent. Toch is dat exact wat de politie van het Amerikaanse plaatsje Kutztown in Pennsylvania op Facebook vraagt. Het korps zoekt mensen die zich vrijwillig een stuk in de kraag drinken.

De politie van Kutztown maakt geen geintje als er, in plaats van ‘even te blazen’, gevraagd wordt om drie vrijwilligers die zich bewust laveloos drinken. Het trio in kennelijke staat dient vervolgens als studieobject voor agenten die de kunst van de verkeerscontrole nog moeten leren.

Met name het afnemen van een soberheidstest heeft speciale aandacht en training nodig en wat is er dan beter dan een daadwerkelijk beschonken proefpersoon. De dronkenschap moet worden veroorzaakt door sterke drank, meldt het bericht. En het loopt storm.

De oproep tot openbare dronkenschap heeft al honderden aanmeldingen opgeleverd en het bericht is ruim duizend keer gedeeld. Wie niet zelf mee wil doen, kent blijkbaar wel een notoire zuiplap die mee wil doen. Inmiddels zijn de drie willige slachtoffers gevonden, meldt de politie.

De testsessie wordt gehouden op 4 april, wat een mogelijke grap drie dagen eerder onwaarschijnlijk maakt. De deelnemers beschikken naast een schoon strafblad over iemand die zich na de testsessie over hen ontfermt. De proefpersonen worden bij voorbaat bedankt voor hun inzet. Proost!